28.03.2022-16:24 (Son Güncelleme:28.03.2022-18:01)


1

İlave şekerli besin tüketiminden uzak durun

İlave şekerli besin tüketiminden uzak durun

Yapılan araştırmalarda, bol miktarda şeker ve ilave şeker içerikli yiyecekleri tüketmeye alışmış kişilerin tüketmeyenlere oranla daha düşük hafızaya sahip olduklarını gösteriyor. Hafızayı kuvvetlendirmek için sizde şekerli besinleri azaltabilirsiniz. Şeker yerine şeker ihtiyacını meyvelerden sağlayabilirsiniz. Bu durum genel sağlığınızı korumanıza yardımcı olacaktır.



2

Haftada en az iki gün balık tüketin

Haftada en az iki gün balık tüketin

Beynimizin yaklaşık yüzde 60’ının yağ oluşturuyor. Bu yüzden beyin sağlığımı için özellikle yağlı balıklarda büyük önem taşıyor. Beyinde karar vermeyi kolaylaştıran hafızayı güçlendiren ve kişideki duygu durumunu kontrol eden sinirlerin artışına önemli ölçüde katkı sağlayan balık türleri ise, somon, sardalya ve ton balığı oluyor. Bu balıkları fırın yada ızgara şeklinde tüketebilirsiniz.



3

Günlük beslenmenize zerdeçalı ekleyin

Günlük beslenmenize zerdeçalı ekleyin

Güçlü bir antioksidan etkisi olan zerdeçal vücutta anti-inflamatua etki gösterir. Bu etki sağlığın korunmasına yardımcı olur. Son dönemlerde yapılan saha çalışmaları; beyinde oluşan hasar ve hücre ölümüne sebep olan amiloid plak oluşumunu zerdaçalın engellediğini bulmuştur.



4

Çiğ kuruyemiş çantanızdan eksik olmasın

Çiğ kuruyemiş çantanızdan eksik olmasın

E vitamini içeren fındık, badem, ay çekirdeği, ceviz ve yer fıstığı gibi çiğ kuruyemişler hafızayı güçlendirmede yardımcı olur. İlerleyen yaşlarda bilişsel gerilemeyi önledikleri görülmüştür. çok fazla olmadan günde bir avuç çiğ kuruyemiş tüketebilirsiniz.



5

Her gün bir yumurta hafızayı güçlendirir

Her gün bir yumurta hafızayı güçlendirir

Her sabah kahvaltıda 1 adet yumurta beynimizi güçlendirmeye büyük katkı sağlar. B-6, B12 vitaminlerini, folik asit ve kolin gibi önemli besin maddelerini yumurtadan sağlayabiliriz. Beyinde oluşan gerilemeyi engellemeye yardımcı olur. Yumurta sarısının içinde kolin bulunur. Kolin kişinin ruh halini düzenler.



6

Karbonhidratı azaltın

Karbonhidratı azaltın

Mutfakta yeni tarifler yapıyoruz. Bu tarifler daha çok karbonhidrat ağırlıklı yiyeceklerden oluşuyor. Ekmek, kek, börek, kurabiye, çörek yaparken beyaz un kullanıyoruz. Bu yiyecekler glisemlik indekslerini arttırıyor. Bu durum vücudun hızlıca bu besinleri tüketmesine neden oluyor. Bu sayede besinleri sindiriyor ve kan şeker seviyesi yükseliyor.



7

Çikolata tercihinizi bitterden yana kullanın

Çikolata tercihinizi bitterden yana kullanın

Bitter çikolatanın içinde kakada bulunan flavonoidler bulunur. Bu sayede beyindeki nöronların büyümesini uyarır. Beynin hafıza bölümlerine kan akışını arttırır. Buda hafızayı kuvvetlendirir. Yüzde 70 oranla bitter tercih edebiliriz.



8

Alkol tüketimini azaltın

Alkol tüketimini azaltın

Güçlü bir hafıza için alkol tüketimini azaltın. Aşırı alkol tüketimi beynin yavaş çalışmasına ve gerilemesine neden olur. Beynin hafıza yönetimi olan hipokampus bölgesine ciddi zarar verebilir.



9

Güçlü hafıza için lif alımı önemli

Güçlü hafıza için lif alımı önemli

Lif hafıza güçlendirmede oldukça önemli bir besin kaynağı. Beyin büyümesini destekler. Bağırsaktaki bakterilerin beslenmesine yardımcı olur. Prebiyotik yiyeceklerin en önemlisi muz, domates, soğan ve mercimektir.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR