Hepimiz zaman zaman hafızada güçlük yaşıyoruz. ancak bu durumu sık sık yaşamaya başladıysanız sebebi bunlar olabilir....
Hepimiz zaman zaman hafızada güçlük yaşıyoruz. ancak bu durumu sık sık yaşamaya başladıysanız sebebi bunlar olabilir....
Yalnızlık
Yalnızlık durumunda bilgi eksikliği yaşarsınız. bu, kendi fikirlerinize çok takıldığınız için çevrenizdeki dünyaya çarpık bir vizyonla bakma noktasına kadar varabilir. gündelik rutinlerimiz, beslenme şeklimiz ve stresimiz kadar, ne kadar yalnız olduğumuzun da hafızamız üzerinde ciddi etkileri var. bilimsel araştırmalar sonucunda yalnız insanların bilişsel bozukluk oranlarının daha fazla olduğu gözlemlenmiştir.
Stres
Akut stres tekrar tekrar yaşanırsa ya da stres kronikleşirse (uzun zaman devam ederse) damarlarda ve arterlerde hasara yol açabilir. stres, bağışıklık sistemimizde de hasarlar oluşturur. stresin bir sonucu olarak vücudumuzda salgılanan kortizol, bağışıklık sistemimizi ve inflamatuvar yolları bastırır. bu baskılama da, enfeksiyonlara ve kronik inflamatuvar vakalara yakalanmamızı daha olası hale sokar. yani, hastalıklarla mücadele yetimiz zayıflar. lowa üniversitesi'inin elde ettiği sonuçlara göre stres hormonu olarak bilinen kortizolun beyindeki sinapsları azaltıyor ve bu durum farelerde kısa süreli hafızayı zayıflatıyor.
Tofu tüketimi
Tofu aslında sağlıklı yiyeceklerden biri olarak kabul edilir, özellikle süt ürünleri tüketmeyenler ve veganlar için sıklıkla tercih edilen bir besin olarak gün geçtikçe tofunun popülerliği artıyor. ancak düzenli tüketimde bireylerin hafıza işlevlerinde %20 oranında azalma olduğu gözlemlenmiştir. aynı zamanda yaşlılarda da demans riskini arttırıyor.
Gece yemekleri
Yoğun olarak gece yemek yiyen kişilerde birçok hastalığın riskinin arttığı biliniyor. bu hastalıklardan bazıları obezite, diyabet ve reflü. eğer geceleri buzdolabına seferler düzenliyorsanız ve yatmadan önce bir şeyler atıştırma alışkanlığınız varsa, hafızanıza zarar veriyor olabilirsiniz. normalde uyuyor olmanız gereken saatlerde yemek yemek beyinde öğrenme ve hafızayı kontrol eden bölüm olan ‘hipokampüs’te zayıflığa neden olabilir. uzmanlar, yanlış saatlerde yenilen yemeğin öğrenme ve hafızayı uzun vadede olumsuz etkilediğini söylüyor. ayrıca gece yemek yiyenlerin depresyona daha yatkın olduğu ve uyku problemi yaşadığı görülüyor.
Şeker tüketimi
Şeker molekülleri vücutta fazla miktarda bulunduğunda proteinlere bağlanarak proteinin yapısını değiştiriyorlar ve bu olaya da "glikasyon" deniyor. bu birleşme sonucu cildin en önemli yapıları olan kollajen ve elastin proteinleri zarar görebiliyor. diş sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. araştırmalar, fruktoz içerikli beslenmenin beynimizin öğrenme ve hatırlatma becerilerini olumsuz etkilediğini gösteriyor.