HAARP sistemi nedir, nasıl çalışır? Haarp sistemi yapay deprem yapabilir mi?

Türkçe’de karşılığı "Yüksek Frekanslı Etkin Güneşsel Araştırma Programı’’ olarak bilinen HAARP sistemi, Kahramanmaraş depremi sonrası gündemde üst basamaklarda yer aldı. Peki HAARP sistemi nedir, nasıl çalışır? Haarp sistemi yapay deprem yapabilir mi? Soruların yanıtı haberimizde...

06.02.2023-15:43 - (Son Güncelleme: 06.02.2023-15:43) HAARP sistemi nedir, nasıl çalışır? Haarp sistemi yapay deprem yapabilir mi?

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7,7’lik deprem, Türkiye’de Gölcük depremiyle beraber tarihin en şiddetli depremi olarak kayıtlara geçti. Pek çok ilde büyük yıkıma yol açan depremin ardından Türkçe’de karşılığı "Yüksek Frekanslı Etkin Güneşsel Araştırma Programı’’ olarak bilinen HAARP sistemi gündemdeki yerini aldı. Peki HAARP sistemi nedir, nasıl çalışır? Haarp sistemi yapay deprem yapabilir mi? 

HAARP sistemi nedir?

HAARP sisteminin Türkçe karşılığı, "Yüksek Frekanslı Etkin Güneşsel Araştırma Programı’’dır. ABD’nin Alaska eyaletinde bulunan bilimsel projenin amacı iyonosferin özelliklerini ve davranışlarını incelemektir.

Günümüzde ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından kontrol edilen HAARP sistemi,  ABD ordusunun hizmetindedir. Alınan bilgilere göre projenin doğum yeri olan Alaska’da 180 adet dev anten bulunuyor.

HAARP Sistemi

HAARP sistemi nasıl çalışır?

HAARP sisteminin antenleri  ile üretilen manyetik dalgalar, yetkililerin yaptığı açıklamalara göre; "gelebilecek füzeleri havadayken imha etme, toprağın altında incelemeler yapma, denizaltı gemileriyle haberleşmeyi kolaylaştırma ve atmosferin durumuna müdahale etme" gibi işlevler yapmaktadır.

HAARP projesi, ilk olarak Sırp asıllı ABD'li bilim adamı Nikola Tesla tarafından başlangıç düzeyinde oluşturulmuştur. Tesla, atmosfere düşük düzeyde manyetik dalgalar gönderilerek güçlü bir enerji oluşturulduğunu keşfetmiştir.

HAARP'ın kurulu olduğu bölgeye herhangi bir uçağın yaklaşması yasaktır.

Haarp sistemi yapay deprem yapabilir mi? 

Pentagon'un kontrolünde ve ABD ordusunun hizmetinde olan HAARP ile yapılabilecek birçok şey olduğu biliniyor. Bu konuda da farklı görüşler de var. Mesela yıllar önce ünlü jeofizikçilerden Prof. Gordon J.F.MacDonald HAARP ile yapılabilecekleri şöyle açıklamıştı;

Kutuplar eritilebilir veya yerinden oynatılabilir

Ozon tabakası ile oynanabilir

Deprem yaratılabilir

Okyanus dalgalarını kontrol edilebilir

Dünyanın enerji alanları ile oynayarak, insan beyni kontrol altına alınabilir, radyasyon yaymayan termonükleer patlama bile yapılabilir.

Yukarıdaki konuların her biri henüz bir iddiadan öteye gidemedi. 

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal