Güzel avrat otunun gerçek ismi, Atropa Belladonna’dır. Bella-donna İtalyanca’da güzel kadın anlamına gelmektedir. Geçmişte İtalyan kadınların göz bebeklerini büyütmek için bu ottan yararlandıkları rivayet edilmektedir.
Sağlık üzerinde onlarca olumlu faydası olmasına rağmen içeriğindeki atropin maddesi sebebiyle evde kullanıma uygun değildir. Çünkü atropin içeren bu bitki yanlış kullanıldığında zehirlenmeye sebebiyet vermektedir.
Güzel avrat otu nedir?
Güzel avrat otu dallanmış ve otsu bir bitkidir. Güzel avrat otunun büyük bir çoğunluğu etli bir köke sahiptir. Avrat otunun görünüşü yarı çalı şeklindedir boyu ise 150 cm kadardır. Güzel avrat otu, mor bir renge sahiptir. Zamanla bu çiçekler siyah, kiraza benzeyen küçük meyvelere dönüşmektedir. Güzel avrat otunun meyveleri böğürtlene, yaprakları ise ıspanağa benzemektedir. Avrat otu günümüzde tıbbi amaçlı olarak ilaç sanayisinde kullanılmaktadır.
Güzelavrat otu neye iyi gelir?
Güzelavrat otu uzman kişiler tarafından kullanılmaktadır bu otun yaprakları ve kök kısımları kullanılmaktadır. İçeriğindeki faydalı bileşenler ve özellikleri sayesinde avratotu ilaç sanayinde kullanılmaktadır. Harici kullanım için merhem formu da bulunmaktadır. Güzelavrat otu yağı ise kozmetik sektöründe kullanılmaktadır.
Güzelavrat otu nerede yetişir?
- Güzelavrat otu; Avrupa, Batı Asya, Kuzey Afrika ile Kuzey Amerika’nın bazı bölgelerinde yetişir.
- Güzelavrat otu kireçli, nemli toprakları sever.
- Güzelavrat otu hoş görüntüsü sebebiyle nadiren de olsa bahçede yetiştirilebilir.
Yanlış tüketildiğinde sinir sistemini etkiliyor!
- Yapılan araştırmalara göre güzel avrat otu tüketildiğinde doğrudan sinir sistemine etki etmektedir. Bunun nedeni olarak ise içeriğindeki alkaloidler (L-atropine, DL-hyoscyamine ve hyoscine) gösterilmektedir. Bu sebeple güzelavrat otu satışı yasaklı olan bitkilerden biridir.
- Güzelavrat otu tüketildiğinde ciltte kızarıklığa ve beraberinde tüm vücutta uyuşmaya sebep olur. Fazla tüketildiği durumlarda ise sürekli uyuma isteği, yüksek ateş, anlamsız konuşma, solunum güçlüğü ve bilinç kaybı gibi sorunları doğurmaktadır.
- Güzelavrat otunun aşırı miktarda tüketimi letarji ve komaya, hatta ölüme yol açabilmektedir.