1995 yılında Ankara Çevik Kuvvet Şube Müdürlükleri tarafından kurulan Atlı Polis Amirlikleri, devriye ve resmi geçit törenlerinde etkin rol oynuyor. Ankara Atlı Polis Eğitim Merkezinde eğitimlerine başlayan atlı polisler, 4 aylık temel binicilik eğitimi sonrasında ileri düzey binicilik eğitimi aldıkları ifade edildi.
Ankara’da gördükleri 6 aylık eğitimin ardından alandaki görevlerini yerine getirmeye hazır hale geliyor. Atlar, gördükleri eğitimde sese, dumana, ateşe, patlamaya karşı tepki vermemeyi öğrendikleri belirtildi. Eğitim alan atlar, Ankara haricinde İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya, Kayseri ve Adana Emniyet Müdürlüklerinde de görev yapıyor.
Ankara Atlı Polis Eğitim Merkezinde eğitimlerine başlayan atlı polisler, 4 aylık temel binicilik eğitimi sonrasında ileri düzey binicilik eğitimi alıyorlar. Eğitimleri biten atlar, Türkiye’nin 7 ilinde görev yapabiliyor.
Atlı Polis Grubu Amiri Mahmut Kılınç, atlı polis eğitimleri hakkında yaptığı açıklamada, ‘Atlarımızın ve binicilerimizin iki aşamalı eğitimleri vardır. At eğitimleri; eğitim ve öğretim olarak iki aşamada gerçekleşmektedir. At eğitimi, atın iş yapma işlevini artırmak için güç ve kondisyon verici hareketlerdir. Öğretim ise atların zihinsel yapısını geliştirerek, atları şartlı refleks egzersizine alıştırarak, binicisinin vermiş olduğu talimatlara ön koşulsuz olarak uymasını gerektiren bir eğitimdir. Ayrıca bunun yanında da personel için binicilik eğitimlerimiz vardır. Bununla ilgili personellerimiz Çevik Kuvvet bünyesinden seçilmektedir. 28 yaşından gün almaması gerekir. Hayvan sevgisi olması lazım. Daha sonra 4 aylık temel binicilik eğitimini başarıyla tamamlaması gerekiyor’ diye konuştu.
Tesislerinin Avrupa standartlarında olduğu belirten Atlı Polis Grubu Amiri Kılınç, ‘Tesislerimiz, Ankara İl Emniyet Müdürümüzün talimatı ile Avrupa standartlarında, atların fiziki ve mental olarak yaşayabilecekleri 40 at kapasiteli bir alana sahiptir. Toplumsal olaylara müdahale bizim ana hedefimizdir. Ama bunun yanı sıra devriye hizmetleri de yapmaktayız. Bunun haricinde futbol müsabakaları ve diğer kültürel faaliyetlerde de atlarımızı kullanıyoruz. Bununla ilgili alanda karşılaşabileceğimiz işitsel ve görsel tüm öğelerle ilgili burada çalışıyoruz. Toplumsal olaylarda agresif grupları atların fiziki yapısından yararlanarak, tespit edilmesinde. Polislerin halkla ilişkilerinin gelişmesi gibi birçok alanda atlarımızın faydalı olduğunu görüyoruz. Milletimiz geleneklerimizin bir simgesi olarak gördüğü için atlı polislerimize ayrı bir ilgi duymaktadır. Yine Ankara İl Emniyet Müdürümüzün talimatları doğrultusunda, Eymir Gölü, Kızılay Meydanı, Mogan Gölü ve Millet Bahçesi gibi yerlerde atlarımız devriye hizmeti yapmaktadır’ ifadelerini kullandı.
Atlı polislerinin resmi geçit törenlerinin yanı sıra birçok alanda hizmet verdiğini dile getiren Kılınç, ‘Atlı Polis Grup Amirlikleri, Türkiye'de Ankara dahil olmak üzere 7 ilde hizmet vermektedir. Bu illerimizin binici ve at eğitimleri bu merkezde yapıldıktan sonra, arkadaşlarımızın atamaları görevlendirilecekleri illere yapılmaktadır. Burada 4 aylık temel binicilik eğitimi süresince, ata uyum sağlama, atı hissetme, ata hükmetme gibi olayları arkadaşlarımız kavradıktan sonra, ileri binicilik eğitimine geçiş yapıyoruz. İleri binicilik eğitimlerinde de; alanda atlarımızın karşılaştığı görsel ve işitsel öğeleri binicinin talimatı doğrultusunda atla birlikte o unsurun üzerine giderek bunu başarıyla tamamlaması gerekiyor. Bunun yanında atlarımızı, at taşıma araçları ile görevlerimize nakledebiliyoruz. Törenlerde, koruma hizmetlerinde görev alabiliyoruz’ diye konuştu.