Güveçte Püreli Köfte MalzemeleriKöfte için;• 600 gr Kıyma
• 1 büyük boy soğan
• 3 diş sarımsak
• Yarım çay bardağı sıvı yağ
• 2 çay kaşığı tuz
• 2 çay kaşığı karabiber
• 2 çay kaşığı kimyon
• 1 su bardağı bayat ekmek için ya da galeta unu
• Arzuya göre içine sebzeli toz çeşni ekleyebilirsiniz.
Köftenin hazırlanışı;Kıymanın üzerine eklemek için öncelikle bir büyük boy soğanı başka bir kapta rendeleyip suyunu elimizle iyice sıkıp süzelim.
Daha sonra sarımsağı da rendeleyip kıymanın içine ilave edelim.
Ardından geri kalan tüm malzemeyi tuz, karabiber, kimyon, galeta unu, sıvıyağ ve sebzeli çeşniyi harcımızın içine dökelim.
Tüm malzemeyi iyice yoğurduğunuzdan emin olmalısınız aksi takdirde köfte, kızartırken dağılacaktır bu yüzden yoğurma aşaması çok önemlidir.
Kıymamızın harcını 1 saat kadar buz dolabında dinlenmeye bırakalım, lezzetler iç içe geçerse daha lezzetli bir hal alacaktır.
Daha sonra dinlendirip, beklettiğimiz kıymaya ceviz büyüklüğünde şekiller vererek yuvarlayıp bir tabağa dizelim.
Ardından tavaya sıvı yağ ekleyip orta ateşte, hazırladığımız köfteleri kızartalım ve patates püresinin hazırlığına geçelim.
Patates Püresi için;• Büyüklüğüne göre 5-6 patates
• 3-4 çay kaşığı Tuz (arzuya göre ayarlanabilir).
• Kaşar peyniri ya da tercih ettiğiniz farklı bir peynir
• 1 çay kaşığı karabiber
• 1 çay kaşığı pul biber
• 1 çay bardağı süt (az gelirse eklenebilir).
• 2 yemek kaşığı tereyağı
Patates Püresinin Hazırlanışı;Patateslerimizi üzerindeki bütün çamur ve kalıntılardan arındırmak için ovarak güzelce yıkamalıyız. (Aksi takdirde patates haşlanırken çatlayan yerlerinden içerisine herhangi bir şey kaçmasını istemeyiz).
Ardından büyük bir tencereye bol su doldurarak patateslerimizi haşlamaya başlayacağız.
Kaynayan suyun içine tuz atmanız patatesi daha da lezzetli yapmaya yardımcı olacaktır.
Patateslerimiz haşlandığında soyup, bir ezici ya da çatal yardımıyla püre haline getirip süt, kaşar peyniri, tereyağı, tuz ve geri kalan tüm baharatları ekleyelim. Patates püresi Homojen bir kıvam alana kadar ezip, karıştırıp bir kenara koyalım.
Salçalı Sos için Malzemeler;• 2 yemek kaşığı domates salçası
• 1 yemek kaşığı biber salçası
• Yarım çay bardağı sıvı yağ
• 1 çay bardağı su
• 1 çay kaşığı tuz
Salçalı Sosun Yapılışı;Küçük bir tencere ya da tavada tüm malzemeyi birleştirerek, 10 dakika kadar kaynatıp, bir kenara bırakalım. Hazırladığımız güveçlerin içlerini tereyağı veya margarin sürerek yağlayalım.
Ardından hazırladığımız püreleri, güveçlerin büyüklüğüne göre 3’er yemek kaşığı olacak şekilde güveçlerin içlerine koyalım. Üzerine 3-4 adet köfte yerleştirelim. Daha sonra salçalı sosumuzdan 3-4 yemek kaşığı olacak şekilde köftelerimizin üzerine dökelim. Tüm güveçler hazır hale geldikten sonra rendelediğimiz 2 su bardağı kadar kaşar peynirini köftelerin ve patates püresinin üzerini örtecek şekilde güveçlerin üstüne koyalım. Önceden ısıttığımız 180 derece fırında, 15 dakika kaşar peynirler eriyip kızarana kadar pişirelim. Ve Güveçte Püreli Köfte hazır.
Sıcakken servis edelim, Afiyet Olsun…