Gürcistan vatandaşlığını alabilmek için başvuru yapmak isteyen kişilerin, Gürcistan Adalet Sarayı’na vatandaşlık için gerekli evraklarla başvuru yapmaları gerekiyor. Vatandaşlık hakkını elde etmek için devletin belirlemiş olduğu şartları taşınması elzemdir. Buna göre Gürcistan vatandaşı olabilmek için bazı yollar bulunuyor. Buna göre;
Evlilik, doğum veya çalışma yoluyla vatandaşlık hakkı elde edilebilmektedir. Gürcistan vatandaşlığı almak isteyenlerin bu yöntemlerin dışında vatandaşlık alması söz konusu değildir.
Gürcistan vatandaşlık başvurusu nasıl yapılır?
Gürcistan vatandaşlığı alabilmek için başvuruda bulunmanız, sadece ülke sınırlarında kabul ediliyor. Buna göre; eğitim veya çalışma amacıyla Gürcistan’a gelmiş olanlar yasal yollarla ülkede ikamet etmelidir. Devletin talep ettiği evrakların eksiksiz olarak teslim edilmesi, adli sicil kaydının temiz olması ve ülke girişi sonrasında herhangi bir suça karışılmaması gerekir. Başvuru sırasında devletin talep ettiği tutarı yatırmanız ve bunun yanında Gürcistan kökenli iki kefil aranır. Kefiller, vatandaşlık almak isteyenlerin belgelerini imzalamalı, başvuru sırasında bu kişilerin yanında bulunmalıdır.
Gürcistan vatandaşlık başvurusunda talep edilen evraklar nelerdir?
Gürcistan vatandaşlığına başvuru yapacak olan kişilerin devlete teslim etmesi gereken evraklar şu şekildedir;
Pasaport ya da pasaport fotokopisi,
İkametgah belgesi,
Doğum kayıt örneği,
Gürcistan vatandaşlık başvuru formu.
Gürcistan vatandaşlığı ücretleri
Gürcistan vatandaşlığı için başvuru ücretleri, ne kadar süre içerisinde sonuç almak istediğinize göre farklılık gösteriyor. Buna göre ne kadar kısa sürede sonuç istiyorsanız ona göre ödeme yapmanız beklenir. Gürcistan vatandaşlık ücretleri şu şekildedir;
80 gün içerisinde yanıt alabilmek için 250 Lari,
60 gün içerisinde yanıt alabilmek için 350 Lari,
30 gün içerisinde yanıt alabilmek için 500 Lari ödeme yapmanız gerekmektedir.
Gürcistan vatandaşlığının avantajları nelerdir?
Gürcistan vatandaşlığına sahip olmak, dünya genelindeki birçok ülkenin kapının açılmasını sağlar. Bunlar;
Belçika, Avusturya, Almanya, Danimarka, İspanya, Estonya, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Yunanistan, Fransa, Slovenya, Slovakya, Macaristan, Finlandiya, İsveç ve Çek Cumhuriyeti.
AB üyesi olmayan dört devlete (İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre) ve dört Schengen aday ülkesi olan Bulgaristan, Kıbrıs Rum Kesimi, Romanya ve Hırvatistan)’a giriş yapılabiliyor.
Moldova, Azerbaycan, Ermenistan, Arjantin, Panama, Barbados, Bahamalar, Belarus, Brezilya, Saint, Lucia, Dominika, Tacikistan, Mısır, Tunus, Ekvador, Türkiye, Şili, İran, Özbekistan, Ukrayna, İsrail, Uruguay, Kolombiya, Kazakistan, Kırgızistan ve Hait da vizesiz olarak girilebilen ülkelerdir.