Gürcistan Parlamento Seçimleri Sonuçları Açıklandı

Gürcistan'da yapılan parlamento seçimlerinde Gürcü Hayali Partisi önde gidiyor, muhalefet ise destek buldu.

26.10.2024-21:12 - (Son Güncelleme: 26.10.2024-21:13) Gürcistan Parlamento Seçimleri Sonuçları Açıklandı

Gürcistan'da Parlamento Seçimleri Sonlandı

Gürcistan'da, ülkenin 11. parlamentoya girecek milletvekillerinin belirlenmesi amacıyla yapılan seçimlerde oy verme işlemi tamamlandı. Seçim sonuçları, yerel saatle 20.00'de sona eren oy verme işleminin ardından, oy sayımına geçildi.

Sandık Çıkış Anketleri Ne Gösteriyor?

Yerel televizyon kanallarında yayımlanan sandık çıkış anketlerine göre, iktidardaki Gürcü Hayali Partisi ilk sırada yer alıyor. İmedi TV'nin verilerine göre, parti yüzde 56,1 oy alırken, Mtavari TV'de bu oran yüzde 42, Formula TV'de ise yüzde 40,9 olarak gösterilmiştir.

Muhtemel Koalisyonlar ve Muhalefet Durumu

Eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin liderlik ettiği Birleşik Ulusal Hareket partisi öncülüğündeki "Gürcistan'ı Kurtarmak İçin Birlik" bloku ise yüzde 11 ila 17 arasında oy alırken, "Değişim İçin Koalisyon" ise yüzde 12 ila 18 bandında oy oranı yakalamıştır.

Zafer Kutlamaları ve Açıklamalar

Gürcü Hayali Partisi'nin liderleri, Tiflis'teki merkez ofislerinde sandıkların kapanmasının ardından kutlamalar düzenledi. Başbakan İrakli Kobakhidze yaptığı konuşmada, Gürcü halkının Avrupa'ya entegrasyon konusundaki desteklerini vurgulayarak, partilerine oy veren tüm seçmenlere teşekkür etti.

Partinin onursal başkanı Bidzina İvanişvili, son 12 yılda 4 kez kazandıklarını belirterek, ülkenin geleceği için çaba göstereceklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Zurabişvili'nin Yorumları

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, muhalefetin kazandığı oy oranının %52 olduğunu açıkladı. X hesabından yaptığı paylaşımda, muhalefetin seçimde başarı gösterdiğini ve bu durumun ülkenin AB ile entegrasyon sürecine bir destek olduğunu belirtti.

Seçim Barajı ve Sonuçların Beklentisi

Seçimlerde toplam 18 parti, yüzde 5 barajını geçmek için mücadele ediyor. Seçimi kazanan parti veya koalisyon, 76 koltuk kapma hedefi ile parlamentoda tek başına iktidarı kurma şansına sahip. Gürcistan Merkezi Seçim Komisyonu, gece saatlerinde ilk resmi sonuçları açıklaması bekleniyor.

Gürcistan'da 11. parlamentoya girecek milletvekillerinin belirlenmesi için düzenlenen seçimlerde...

Gürcistan'da 11. parlamentoya girecek milletvekillerinin belirlenmesi için düzenlenen seçimlerde oy verme işlemi sona erdi. Ülkenin önde gelen televizyon kanallarının verdiği sandık çıkış anketlerine göre, iktidardaki Gürcü Hayali Partisi en çok oyu aldı. Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, Gürcü Hayali Partisinin Kurucu Onursal Başkanı, iş insanı Bidzina İvanişvili, hükümet yetkilileri ve partinin çok sayda destekçisi, partinin Tiflis'teki merkez ofisinde toplandı. Sandıkların kapanmasının ardından İmedi TV'nin verdiği sonuçlara göre parlamento seçimlerinde 4. kez üst üste kazandıklarını belirten parti yöneticileri, zafer kutlaması yaptı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal