30.12.2019-15:44 (Son Güncelleme:28.01.2025-05:27)


1

Şanlıurfa'nın bir ilçesi olan Halfeti, yüzyıllardır birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. 2000 yılında Birecik Barajı'nın yapılmasıyla birçok köy sular altında kalmıştır. Diğer yarısında ise yerleşim yerleri oluşturulan Halfeti, saklı bir cennet olarak ilçede en çok ziyaret edilen yerlerin başında geliyor…



2

Birecik Baraj Gölü’nün kıyısındaki ilçe, Şanlıurfa kent merkezine 112 km uzaklıktadır. Halfeti kendisine has olan karagülü ile bilinmektedir. Ağlayan Arap Kızı olarak da biline bu endemik tür ilkbahar ve sonbaharda çiçek açmaktadır.



3

Halfeti günümüzde iki bölüme ayrılmıştır. Fırat Nehri üzerine yapılan Birecik Barajı’nın sular altında bıraktığı bölüm eski şehir olarak adlandırılmıştır. Asırlık konaklar, evler, camiler sular altında kalmıştır. Turistlik değere sahip bölgesi eski şehirdir. Yeni şehir ise köy sakinlerinin taşınmak zorunda kaldığı 15 km uzaklıktaki bölgedir.



4

Halfeti’nin neredeyse üç bin yıllık tarihi vardır. İlk olarak MÖ 9. yüzyılda Asurlar tarafından Sitamrat adıyla kurulmuştur. Roma döneminde Akamai adında bir yerleşim merkezi kurulmuştur. Romalılardan sonra da Sasaniler, Araplar, Emeviler ve Abbasiler MS 6. ve 8. yüzyıllar arasında bölgeye hükmetmiştir. Halfeti’ye Türklerin yerleşmesi 11. yüzyılda Selçukluların bölgeyi fethetmesiyle başlamıştır.



5

Fırat Nehri üzerinde yer alan yarımada olan Rum Kale’de Halfeti’ye gidince görülmesi gereken yerlerden biridir. Korunaklı bir konumda bulunan bu yapı Orta Çağ’da Bizanslar ve Ermeniler tarafından işgal edilmiştir. Son yıllarda restore edilerek turizme kazandırılan bu tarihi yapının çevresinde Aziz Nerses Kilisesi, Barşavma Manastırı ve çeşitli yapılara ait kalıntılar bulunmaktadır.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR