Güneş’e Gönderilen Uzay Aracı, Yeni Bir Rekor Kırdı

NASA'nın Güneş'in sırlarını çözmek amacıyla Ağustos 2018'de uzaya fırlattığı Parker Solar Probe, Güneşe olan yolculuğunu hız kesmeden sürdürüyor. NASA Solar Probe'un dördüncü yakın geçişini tamamladığını ve bu yakın geçiş sırasında yeni bir hız ve Güneş'e yakınlık rekoru kırdığını açıkladı.

01.02.2020-11:21 - (Son Güncelleme: 01.02.2020-10:35) Güneş’e Gönderilen Uzay Aracı, Yeni Bir Rekor Kırdı

Parker Solar Probe, dördüncü yakın geçişini de geride bıraktı. NASA tarafından yapılan açıklamada, uzay aracının Güneş'e 18 milyon kilometre kadar yaklaştığını ve bu sırada saatte 393 bin kilometre hıza ulaştığını söylüyor. Bu arada Dünya ile Güneş arasında 147 milyon kilometre mesafe bulunuyor. Yani şimdiye kadar Parker Güneş Sondası, geçen sürede yaklaşık olarak 130 milyon kilometre ilerlemeyi başardı.

Şimdiye Kadar ki En Hızlı İnsan Yapımı Aracı

NASA'nın yaptığı açıklamalara göre 'Güneş Sondası', dördüncü yakın geçişini 29 Ocak 2020 TSİ 12.37'de gerçekleştirdi. Uzay aracının bu sırada Güneş yüzeyine sadece 18,6 milyon kilometre uzaklıkta bulunduğu belirtiliyor. Parker Solar Probe, önceki yakın geçişlerinde yüzeye 23 milyon kilometre kadar yaklaşmıştı, yani böylece 29 Ocak'taki rekorunu yeniden kırmış oldu.

Parker Solar Probe öncesinde, Güneş'e en çok yaklaşan uzay aracı rekoru Helios 2'ye aitti. Helios 2, 1976 yılında Güneş yüzeyine 42 milyon kilometre kadar yaklaşmıştı. Helios 2'nin bu tarihi rekoru tam 42 yıl sonra Parker Solar Probe tarafından aşılmış oldu.

Özellikle de yakın geçişler sırasında Güneş'in olağanüstü kütleçekim kuvvetlerine maruz kalan Parker Solar Probe, şu an da tarihin en hızlı insan yapımı aracı rekorunu da elinde bulunduruyor. NASA'nın ifadelerine göre sonda, 29 Ocak'taki yakın geçiş sırasında saatte tam 393.043 kilometre hıza ulaştı. Bu da saniyede yaklaşık 110 kilometrelik bir hıza tekabül ediyor.

 

Parker Solar Probe'ın Hızı Daha da Artacak

Parker Solar Probe, hız ve Güneş'e yakınlık rekorlarını önümüzdeki yıllarda yenilemeye devam edecek. Sondanın, 2025 yılına kadar toplam 24 farklı yakın geçiş gerçekleştirmesi bekleniyor. Son yakın geçiş sırasında Parker Solar Probe'un Güneş'e yaklaşık 6 milyon kilometre kadar yaklaşacağı belirtiliyor. Bu sıradaki hızı ise saatte tam 692 bin kilometreye ulaşacak.

Özel bir karbon kompozit ısı kalkanıyla korunan Parker Solar Probe, Güneş'in taç küre olarak bilinen atmosferinin en dış katmanına giriş yapmış ve bu anlamda insanlık tarihinde bir ilki gerçekleştirmişti. Parker Solar Probe'un Yeryüzü'ne gönderdiği veriler şu anda bilim insanları tarafından yoğun bir şekilde inceleniyor.

 

NASA, "Güneş'e dokunmak" olarak nitelendirdiği görevde iki gizemli soruya yanıtlar bulmak istiyor: "Güneş'in dış atmosferi (taç küre) neden yüzeyinden çok daha sıcak?" ve "Güneş rüzgarlarının yüklü parçacıklarını tam olarak hangi etken bu inanılmaz hızlara çıkarıyor?"

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırınız.

YORUM YAZ..
Modal