Güneş Işınları Beynin 'Beden Isı Merkezi'ni Etkiliyor

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte güneşin yeryüzüne geliş açısı da değişti. Hem sıcaklıkların yükselmesi hem de güneş ışınlarının çarpmasıyla birlikte ölüme varan ciddi sağlık sorunları yaşanabilir. Uzmanlar bu konuda önemli açıklamalar yaparak uyarılara bulunuyor. Peki, güneş en çok kimleri etkiliyor?

14.07.2020-08:39 - (Son Güncelleme: 14.07.2020-09:05) Güneş Işınları Beynin 'Beden Isı Merkezi'ni Etkiliyor

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Necdet Yetim önemli açıklamalarda bulunarak, ‘Aşırı sıcak olmayan bir günde bile güneş altında olup ışınlarına maruz kalmak tehlikeli. Ultraviyole ışınlarının beyne zararı var. Aman dikkat’ dedi.

GÜNEŞ IŞINLARI BEYNİN AYARLARINI BOZUYOR

Yaz aylarında da devam eden pandemi süreci, gerekli önem ve uyarılarılar çerçevesinde geçirirken, İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Necdet Yetim, güneşin ısı ve ışınlarının neden olduğu sağlık sorunlarına dikkat çekti. Sıcak havaların aşırı terlemeye, aşırı terlemenin sıvı ve tuz kaybına, bu kaybın da kan basıncının düşmesine yol açtığını ifade eden Uzm. Dr. Yetim, ‘Büyük tansiyonun 70 mmHg’nın altına düşmesi beynin oksijenlenmesinin azalmasına ve akabinde bayılmaya yol açar. Bu sıcak çarpmasının sonucudur.

Sıcak kronik hastalıkları olanları, çocukları ve yaşlıları daha da fazla çarpar. Eğer güneşin ışınlarına direkt maruz kalınırsa sıcak çarpmasına bir de ışınlar eklenir. Güneş çarpması dediğimiz bu durum ultraviyole ışınlarının beyne direkt etkisiyle gelişir. Bu ışınlar beyindeki termoregülasyon (beden ısısı ayarlama merkezi) merkezini etkiler ve bozar. Sıcak karşısında ter ve buharlaşmayı artırarak beden ısısını düşüren bu merkez bozulunca da vücut soğutulamaz. Beden ısısının artması, kan basıncının düşmesi birleşince senkop dediğimiz bayılma meydana gelir. Bayılan kişinin derisi kuru, ateşi yüksekse bu güneş çarpmasının belirtisidir. Sıcak çarpmasıyla bayılma görülürken, sıcağıyla ve ışınıyla güneş çarpmasında tablo daha ağırlaşır, bayılmanın kısa sürede düzelmemesi halinde koma ve ölüm görülebilir’ dedi.

 “ÇOCUKLAR VE YAŞLILAR DİKKAT”

Diğer yandan da, sıcak ve güneş çarpmasına karşın uzmanların önemli uyarılarda bulunduğunu belirten Uzm. Dr. Yetim, ‘Özellikle kalp-damar, tansiyon gibi kronik hastalıkları olanlar, çocuklar ve yaşlılar sıcak ve güneş çarpmasında risk grubunu oluşturlar. En başta bu kişiler çok dikkatli olmalı. Sıcağa, özellikle 11.00-15.00 saatleri arasında güneşe maruz kalınmamalı, pamuklu hafif terletmeyen giysiler giyip yağlı, kızartma, hamur işi gibi yiyeceklerden uzak durulmalı. Su, soda, ayran, meyve suyu gibi sıvılar bolca tüketilip, sık sık ılık duş yapılmalı. Aşırı sıcak olmayan bir günde bile güneş altında olup ışınlarına maruz kalmak tehlikeli. Ultraviyole ışınlarının beyne zararı var. Aman dikkat’ diyerek, önemli uyarılarda bulundu.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal