Güneş fırtınası nedir, etkileri nelerdir? Güneş fırtınasının insan sağlığına zararı var mı?

Son zamanlarda güneş fırtınası konusu sıklıkla araştırılan konular arasında yerini aldı. İnsanlar sıklıkla güneş fırtınası nedir? Etkileri neler? İnsanlığa zararı nedir? Gibi pek çok sorunun yanıtını arıyor. İşte güneş fırtınası hakkında merak edilenler…

14.04.2022-12:09 - (Son Güncelleme: 14.04.2022-12:09) Güneş fırtınası nedir, etkileri nelerdir? Güneş fırtınasının insan sağlığına zararı var mı?

Güneş patlamaları gündemde en çok merak edilen konular arasında bulunuyor. Birçok insan güneş fırtınası nedir? Sorusuna yanıt arıyor. Peki, güneş fırtınası nedir? İşte yanıtı…

Güneş Fırtınası, Güneş’in gaz yuvalarında şiddetli patlamaların olmasıdır. Güneş yüzeyinde bulunan güneş lekelerinde patlamalar meydana gelir. Bu patlamaları ışın ve plazma patlamalarıdır. Güneş’te meydana gelen bu şiddetli patlamaların uzaya yayılmasına da Güneş Fırtınası adı verilir. Güneşte meydana gelen patlamaların boyutu çok büyüktür. Milyarlarca megaton şiddetindeki bu patlamalar, saatte 1.000.000 km/saat hızla hareket eder. Meydana gelen bu patlamalar sırasında devasa enerji kütleleri oluşur. Güneşte meydana gelen patlamalar nedeniyle dünya atmosferine normalin üzerinde radyasyon parçacıkları yayılır. Güneş fırtınasının dünya üzerinde olumsuz etkileri büyüktür.

Güneşin enerjisi aktif haldeyken Güneş Fırtınaları meydana gelir. Patlamalar sonucunda atmosferden yüklü parçacıklar yayılır. Bu parçacıklar da auroraların normalde görülmediği bölgelerde canlı auroralar üreten Dünya’nın manyetosferini etkiler. Güneşin manyetik enerjisi, güneş fırtınası ile ısıya dönüşür. Isıya dönüşen parçacıklar hızlanır ve plazma kısa bir sürede 60 milyon Kelvin’i aşarak dev bir enerji salınımı ortaya çıkarır.

Güneş Fırtınası sonucu dünyada, elektrik şebekeleri azar görür. Fırtına; uyduların arızalanmasına neden olur, insanları karmaşaya sürükler, internet şebekelerini zarar verir, cep telefonları ve GPS gibi cihazların sinyallerini bozar ve insanların sağlı üzerinde zararlı etkilere sebep olur.

Güneş Fırtınası

Güneş Fırtınasının insan sağlığına etkisi

Güneş fırtınaları, insan sağlığına ciddi zararlar verir. Fırtınalar, insanlarda organ hasarlarına neden olur. Yayılan radyasyon nedeniyle kanser ve birçok ciddi radyasyon hastalığına sebep olur. Güneş fırtınaları sırasında güneşe bakmamak ve güneşten gelen ışınlardan kaçmak gerekir.

İnsanlar, dünya atmosferinin zararlı radyasyonu emerek insanları koruduğu yanılgısına kapılır. Atmosferin koruyucu etkisi olsa da güneşten gelen radyasyonların boyutu büyüktür. Maruz kalınan radyasyon miktarı bile ciddi sorunlara sebep olur. Uçak yolculuğu yapanlar da risk altındadır. Güneş fırtınaları, pilotların sağlığını etkiler. Göz hastalıkları, katarakt gibi sorunları arttırır. Güneş fırtınasının olduğu zaman uçak yolculuğu yapanlar zarar görebilir. Fırtınaların olduğu zamanlarda genellikle uçuş tarihleri ertelenir. Buna göre uzayda bulunan astronotlar, güneşte meydana gelen patlamalardan en çok etkilenen canlılardır. Birçok insan güneş fırtınasının zararlı etkileri olmadığı yanılgısı içinde olsa da çok farklı görüşler de vardır. Buna göre; jeomanyetik sorunlar, vücudun elektrofizyolojisinde organ fonksiyonlarının çökmesine ve ölüme neden olabilir.

1859 yılında meydana gelen Güneş Fırtınası, Dünyanın şimdiye kadar gördüğü en şiddetli güneş fırtınasıdır. Carrington Olayı, olarak da adlandırılan 1859 Güneş Fırtınası, 1859‘da solar döngü 10 sırasında olmuş güçlü bir jeomanyetik güneş fırtınasıdır. Güneşten gelen bir solar alev, Dünya manyetosferine çarpmış ve günümüze kadar bilinen en şiddetli solar fırtınaya sebep olmuştur. Bu fırtına, Richard Christopher Carrington tarafından gözlemlenerek kaydedilmiştir.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal