Totaliter Rejim Nedir?

Son günlerde vatandaşlar arasında sıklıkla aratılan ifadelerden birisi olan totalier rejim ifadesini sizler için ele aldık. İşte, siyasi bir terim olarak totaliter kavramı ne demek? Otoriter ve totaliter rejim arasındaki farklar nelerdir?

28.01.2019-15:07 - (Son Güncelleme: 10.01.2022-16:44)

Özellikle muhalefette olanların iktidarda olanları eleştirmek amacı ile kullanmış olduğu sözler arasında totaliter rejim biçiminde adımlar atıldığı dünya politikası takip edildiğinde sıkça duyulabilmektedir. Bu konu içerisinde yaşanan sorunları ifade eden otoriter ya da totaliter rejim benzeri sözlerin belli dayanakları yer alıyor. Bazı zamanlar bu rejim türlerinin diktatörlük ile yan yana geldiği bile görülebilir. Toplum içerisinde totaliter rejim nedir ve totaliter rejimin özellikleri nelerdir benzeri soruların yanıtlarına haberimiz içerisinde ulaşabilirsiniz.

TOTALİTER REJİM NEDİR?

Fransızca kökenli olan "totus" sözcüğünden türeyen totaliter kelimesi, ilk defa İtalyan diktatör Benito Mussolini tarafından faşist İtalyan yönetimini ifade etme maksadıyla "totalitario" olarak kullanılmıştır. Otoriter rejimler içerisinde tek bir kanun koyucu birisi, grup ya da komitenin egemenliği söz konusu iken, totalitarizm ifadesinin sıklıkla demokrasi ile yönetilen rejimlerde kullanıldığı görülür.

Halkın egemenliğine dayanan ve seçme özgürlüğünün olduğu demokrasilerde, yaşayan bütün vatandaşların tüm ulus üzerinde bir gücü olduğu gibi geleceğini de yaşayan çoğunluk tayin etmektedir. Aslında otoriter ya da totaliter rejimlerin, bunun tam zıttı olduğunu dile getirmek mümkündür. Bunun tam tersi otoriter ve totaliter yönetim şekilleri denilebilir. Bu tür yönetim içerisinde tüm ulusun yönetiminde yalnızca bir kişi yahut bir grup vardır. Totaliter rejim kavramı için benzeri olan otoriter rejim ifadesini de öğrenmekte fayda bulunur.

OTORİTER VE TOTALİTER REJİM NEDİR?

Yönetim gücünün yalnızca bir kişi (diktatör), grup (cunta) veya tek bir siyasi parti tarafından kullanıldığı rejimleri otoriter rejim olarak tanımlarız. Totalitarizm veya farklı bir ifade ediliş şekli ile totaliter rejim için ise, otoriterliğin aşırı radikal türü olarak bakılabilir. Bu rejim içerisinde, milletin sosyal ve ekonomik yapısı hükumetin yönetimi altında da bulunmaz. Bu rejimler içerisinde, diktatör veya bulunduran yöneticinin vatandaşlar üzerinde etkisi ve karizması bir hayli yüksektir.


Lidere karşı duyulan derin bağlılık ve söylemiş olduğu her şeye koşulsuz bir şekilde uyma eğilimi bulunur. Stalin, Mussolini ve Hitler totaliter liderlere örnek olarak gösterilebileceği gibi; o dönemin totaliter ülkeleri totaliter rejim olarak kabul edilir. Totaliter rejimin olduğu ülkelerde lider veya yönetici, ülkeyi dilediği gibi yönetebilme özelliğine sahiptir. Toplum ile lider arasında ortak bir ideoloji bağı vardır ve bu söz konusu bağ da lideri takip etmeyi zorunlu kılar.

TOTALİTER VE OTORİTER REJİM ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

Her iki rejim de bireysel düşünceyi ve eylem özgürlüğüne karşı durmaktadır. Totalitarizm bu olayı vatandaşlarının üzerinde kesin bir kontrol ile, otoriter rejimse körü körüne boyun eğmesi ile bunu sağlamağı amaçlar. Totaliter devletler içerisinde sosyal örgütlenmeler hoş kabul edilmezken, otoriter devletler içerisinde az da olsa serbestlik bulunur. Bununla birlikte totalitarizm de hedeflenen bir hedef ulusu zor kullanarak seferber etme yolu ile kazanmak ister. Otoriter rejimler içerisinde ise bunu sınırlı ve kapalı bir biçimde uygular.

YORUM YAZ..
Modal