İstanbul'da 2016 senesinin yaz aylarında 5,8 büyüklüğünde bir 'yavaş deprem' meydana geldiği bildirildi. Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "Depremde enerji bir anda açığa çıkar. Enerjinin yavaş yavaş açığa çıkması olmaz" dedi. Prof. Dr. Şerif Barış ise "Yavaş deprem tanımı dünyada son 10 senede ortaya atılan bir kavram" bilgisini verdi.
BU SARSINTI 50 GÜNE YAYILMIŞ
İngiliz Guardian gazetesi, İstanbul'da 2016 senesinin yaz aylarında 5,8 büyüklüğünde bir 'deprem' olduğunu yazdı. Gazetenin aktardığına göre 'yavaş deprem' olarak isimlendirilen bu sarsıntı yaklaşık 50 gün sürdü. Haber 'Earth and Planetary Science Letters' isimli jeoloji yayınında yer alan makaleye dayandırılırken 'deprem'in merkez üssünün, İstanbul'un birkaç kilometre güneyi olduğu bildirildi. Araştırmacılar, bu depremi bölgede inceleme için bir sondaj deliğindeki gerilme-ölçerden elde edilen veriyle tespit etti.
KUZEY ANADOLU FAY HATTI YENİDEN HAREKETLENMİŞ OLABİLİR
Deprem uzmanı Patricia Martinez-Garzon liderliğindeki birimin araştırmasına göre eğer bu yavaş deprem bir defada enerjisini açığa çıkarsaydı, o zaman 5,8 büyüklüğünde bir yer sarsıntısı olmuş olacaktı. Araştırmacılara göre 2016'daki bu yavaş deprem, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın tekrar hareketlenmesi manasına gelebilir. Garzon, "Bu, fay hattının diğer parçalarını kırılmaya yaklaştırmış olabilir, fakat resmin bütününü görmek için daha fazla veriye gereksinim var" dedi. Jeologlara göre Türkiye üstünde gerilme, Asya kıtasının Avrupa'ya ilerlemesinden sebeple doğudan batıya hareket ediyor.
Yavaş depremler, yer sarsıntısı neticesinde enerjinin saniyelerden dakikalara değil, saatlerden aylara uzanan sürelerde açığa çıkması olarak tanımlanıyor.
Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.