Son yıllarda boşanma davalarında iki tarafada çok önemli haklar veriliyor. Bu haklar arasında daha az kusurlu taraf olan eşin, daha çok kusurlu olan eşten belirlenecek değerde tazminat isteğinde bulunabilme hakkı da yer alıyor.
Boşanma davalarında tazminat hakkı 4271 sayılı Türk Medeni Kanunu bünyesinde boşanma davasının taraflarına verilen haklardan en önemlileridir. Türk Medeni Kanunu gereğince, boşanmadan sonra tazminat isteğinde bulunabilmesi hedefi ile belirli şartların sağlanmış olması aranıyor. Bu kapsamdada boşanma davası içerisinde tazminat isteğinde bulunacak kişinin, kanun tarafından belirlenen şartları sağlaması lazım.
BOŞANMA DAVASINDA TAZMİNAT NASIL ALINIR?
Boşanma davası açılarak, evlilik birliğini yasal statüde bitirmek isteyen bireylerin bu dava süreci içerisinde maddi tazminat isteğinde bulunabilme hakkı mevcuttur.
4271 sayılı Türk Medeni Kanunu boşanma davası kapsamında maddi tazminat talebi gerçekleştirecek tarafların boşanmayı oluşturacak olaylarda karşı taraftan daha az kusurlu olması gerekiyor. Boşanma davalarında maddi tazminat isteği gerçekleştirecek kişiler açısından evliliğin bitirilmesinin kendisinde maddi bir hasara neden olması ve bu maddi hasarın önlenmesi isenmekedir.
Evlilik birliğinin kurulması ile beraber çalışmayı bitiren, evlilikte ev işleri ile ilgilenmekte olmasından dolayı maddi konudan bir tasarrufta bulunma olanağı bulunmayan vatandaşlar, boşanma davasında maddi tazminatta bulunabiliyor. Boşanma ile birlikte bu durumlardan dolayı maddi bir kaybı olacak kişilerin boşanmada maddi tazminat talebi gerçekleştirebilme hakları mevcut.
BOŞANMADA TAZMİNAT TALEBİ NASIL YAPILIR?
Boşanma davasında tazminat almak isteyen tarafın bu aşamada talepte bulunmak istedikleri tazminat şeklinde bağlı olarak Türk Medeni Kanunu gereğince belirlenmiş olan gerekleri sağlamış olması lazım.
Boşanma davasında tazminat talebi ise boşanma dilekçesinde istenebileceği gibi dava süreci içerisinde de tazminat talebinin gerçekleştirilebilir.
Son Dakika Gündme Haberleri için aşağı kaydırın.