ABD'nin Yaptırım Hamlesine Türkiye'den Çok Sert Yanıt

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal,katıldığı bir canlı yayın programında önemli açıklamalarda bulundu. Ünal, Türkiye'ye de çok sayıda yaptırım kararı içeren ABD'nin 2020 Ulusal Savunma Yetki Yasası (NDAA) Başkan Trump'ın onay vermesine ilişkin sert açıklamalarda bulundu.

21.12.2019-11:34 - (Son Güncelleme: 21.12.2019-17:06)

Ünal'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde;

Öncelikle meseleye kendi çerçevesinde değil bağlamında bakmak gerekli.Türkiye bir süreden beri bölgesinde neyin mücadelesini veriyor? Ve Türkiye hangi sınamalardan geçiyor. Hem ekonomi anlamında hem de vekalet savaşları anlamında. Bölgede Türkiye uzunca bir süreden beri kendi güvenliğini sağlamak, kendi hava savunma sistemini kurmak, sınır güvenliğini, toprak bütünlüğünü ve Doğu Akdeniz'deki haklarını korumak için mücadele veriyor.

Türkiye, ABD ile olan ilişkilerinde şimdiye kadar sorumluluklarını her zaman yerine getirdi. Trump'ın azil süreci daha çok seçimlere yönelik. Trump baskı altına alınmaya çalışılıyor.

TÜRKİYE'YE YAPTIRIM TEHDİDİ 

Türkiye'nin sınırları NATO'nun sınırları. Hep bizim sorumluluklarımızı konuşuyoruz ama NATO ve ABD'nin sorumluluklarını da konuşmak gerekiyor. 15 Temmuz darbe girişimi sırasında ABD ve NATO'nun bundan haberi olmaması mümkün mü? Tüm sınamalara karşı aldığımız önlemler var. Türkiye'ye karşı yaptırım söylemleri ilk kez olmuyor. Türkiye bu sınamaları daha önce de yaşadı. Türkiye son 4 yıldır ağır sınamalardan geçiyor, ve tüm sınamalardan başarıyla çıkacaktır. 

Biz bir İskandinav ülkesi değiliz, biz ağır sınamaların olduğu bir coğrafyada yer alıyoruz. Türkiye'nin stratejik öneminin ne kadar önemli olduğunu anlamamız gerekiyor. 

FETÖ'nün, PKK'nın, DEAŞ'ın hangi amaçlarla hareket ettiklerini bilmiyor muyuz. DEAŞ'ın kim tarafından kurulduğunu bilmiyor muyuz. Suriye'nin kuzeyinde PKK'nın uzantısını kimin desteklediğini bilmiyor muyuz. 

TÜRKİYE'YE YAPTIRIM KARARLARI

Noel tatilini geçirmek üzere Florida'ya hareketinden önce Joint Andrews Havalimanında düzenlenen törene katılan Trump, önce Temsilciler Meclisi'nde sonra Senato'dan geçen savunma bütçesini imzaladı. Bütçe tasarısında Türkiye'ye yaptırımlar da var. Tasarıda F-35'lerin teslim edilmemesi, S-400'lerden dolayı CAATSA'nın uygulanması, TürkAkımı enerji projesine yaptırım, Güney Kıbrıs'a silah ambargosunun kaldırılması gibi maddeler yer alıyor. 

İŞTE TORBA YASADA TÜRKİYE'Yİ İLGİLENDİREN MADDELER

Yasanın Türkiye ile ilgili kısmında, Ankara'nın S-400 hava savunma sistemlerini alım işlemlerine devam ettiği gerekçesiyle Türkiye'ye F-35 uçaklarının teslim edilmemesi öngörülüyor. Aynı zamanda Türkiye'ye ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırım Yoluyla Mücadele (CAATSA) Yasası kapsamında yaptırım uygulanması gerektiği belirtiliyor.

Bütçenin, "Ulusal Savunma Stratejisi Kapsamında Modernizasyon Programları" kısmında da Türkiye tarafından sipariş edilen uçakların alımı için 440 milyon dolarlık fon ayrılacağı kaydediliyor. Yasada, Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması gerektiği de vurgulanıyor. 

Yasa, Pentagon'a, F-35 üretim bantları olan Lot 12, 13 ve 14 kapsamında, Türkiye'nin siparişlerini en üst seviyeye çıkararak üretime sokması ve ABD Hava Kuvvetleri için yapılandırılarak satın alması için ek fon sağlıyor.

 
Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.
YORUM YAZ..
Modal