Karanfiller, yeşil karanfil ağacının açılmamış kokulu pembe tomurcuklarıdır. en popüler baharatlar arasında yer alan karanfil, aynı zamanda tıbbi özellikleriyle de oldukça faydalı bir bitkidir. peki karanfil vücudumuzda nelere iyi gelir?
Günde sadece 2 diş yiyerek karanfilin etkileyici sağlık yararlarını görebilirsiniz.
Bağışıklık sistemini güçlendirir karanfiller, bağışıklık desteği için yiyebileceğimiz en iyi yiyeceklerden biridir, çünkü vücuttaki beyaz kan hücrelerinin miktarını arttırır , bu da enfeksiyonlarla savaşmamıza yardımcı olur. ve hepsi de içerdikleri c vitamini sayesinde .
Sindirimi arttırır karanfil, sindirim sorunları için bir çare olarak kullanılabilir, çünkü sindirim enzimlerinin salgılanmasını arttırırlar . ayrıca mide bulantısını azaltırlar. karanfillerin, sindirim sağlığını destekleyen ve kabızlığın önlenmesine yardımcı olan liflerle dolu olduğundan bahsetmiyorum . sindirim sorunlarını karanfille tedavi etmenin en iyi yolu, onları toz halinde ya da bal kavrulmuş olarak tüketmektir.
Sağlıklı bir karaciğere katkıda bulunur karaciğer vücudumuzu detoksifiye etmekten ve aldığımız ilaçları metabolize etmekten sorumludur. karanfil yağında bulunan öjenol karaciğer fonksiyonlarını iyileştirir .
Kemikleriniz ve eklemleriniz için iyidir karanfiller, kemiği ve eklem sağlığını destekleyen flavonoidler, manganez ve öjenol gibi bazı elementler içerir. bu maddeler kemik yoğunluğunu arttırır , kemik dokusu oluşumuna katılırlar ve sağlıklı mineralleri kemiklerimize taşırlar.
Diş ağrılarını giderebilir bu baharat aynı zamanda lokal anestezik özelliklere sahiptir . diş ağrınız varsa, rahatsızlığı gidermek için rahatsız edici dişin üzerine bir diş yerleştirin.
Antibakteriyel özelliklere sahiptir buenos aires üniversitesi'nde yapılan bir çalışma , e. coli ve stafilokok gibi bazı ciddi bakterilere karşı teste karanfil koymuştur . araştırma karanfil yağının bu bakterileri yok etmede etkili olduğunu gösterdi . çay ağacı yağı, karanfil ve fesleğen ile yapılan bitkisel bir gargara tarifi bile var. belçika'daki ku leuven üniversitesi'ndeki periodonti bölümü'ne göre , bu doğal gargara diş eti sağlığını iyileştirebilir ve sadece 21 gün kullandıktan sonra ağızdaki bakteri ve plak miktarını azaltabilir.
Antioksidanlarla doludur karanfil, bir numaralı ve en güçlü diyet polifenol kaynağıdır. polifenoller bitki yediğimizde emdiğimiz mikro besinlerdir. vücudumuz için büyük yararları var: kolesterolü ve kan basıncını düşürür , arterlerin işlevini ve esnekliğini arttırır ve ömrünü uzatır .
Vücuttaki ağrı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olur eugenol ayrıca karanfile analjezik ve antienflamatuar özelliklerini verir. bundan faydalanmanın bir yolu, bu baharatı baş ağrısı ilacı olarak kullanmaktır. bunu 2 yoldan biriyle yapabilirsiniz: tüketmek veya topikal olarak kullanmak. onları tüketmeyi tercih ederseniz, karanfil tozunu ve kaya tuzunu bir bardak sütle karıştırıp baş ağrınızı gidermek için içebilirsiniz. topikal olarak kullanmak istiyorsanız, karanfilleri hindistancevizi yağıyla ıslatabilir ve rahatlamak için tapınaklarınıza masaj yapabilirsiniz.
Kanın pıhtılaşmasını yavaşlatır karanfilde bulunan öjenolün kanın pıhtılaşmasını yavaşlattığı bilinmektedir. bunun, kan sulandırıcı ilaçlarla kötü reaksiyona girebileceğini unutmayın. diyetinize daha fazla karanfil koymaya başlamadan önce doktorunuza danışmanız gerekir.
Kan şekeri düzenlenmesine yardımcı olabilir karanfil diyabet gibi kan şekeri sorunları olan insanlar için mükemmeldir, çünkü vücutta insülin gibi davranırlar . kanınızdaki fazla şekeri hücrelerinize vermenize, dengeyi yeniden sağlamanıza ve kan şekerinizi kontrol altında tutmanıza yardımcı olurlar.