Güler Yüz mü Güleryüz mü, Nasıl Yazılır?

Bağlaç ve edatların; yabancı bir dilden alınan ya da okunuşu zor kelimelerin yazımı karıştırılabiliyor. ‘Güler yüz' de onlardan biri. Peki, TDK doğru yazılışı ne, bitişik mi ayrı mı, içinde 'güler yüz' geçen cümleler neler?

08.05.2020-14:35 - (Son Güncelleme: 05.02.2022-16:36) Güler Yüz mü Güleryüz mü, Nasıl Yazılır?

Günlük hayatta konuşurken ya da mesajlaşırken kullandığımız kelimelerin nasıl yazıldığını karıştırabiliyoruz. Türk Dil Kurumu'na göre yazımı en çok karıştırılan kelimelerden biri de "güler yüz"

Türk Dil Kurumu (TDK) resmi internet sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin doğru yazımı "güler yüz" olarak ortaya çıkıyor.

Bazı örneklerde görülen "güleryüz" yazımı bugünkü Türkçe ile imla hatasıdır. Bu kelime iki ayrı kelimeden oluşması ve konuşma dilinde ardı ardına söylenmesine alışılmasından dolayı hatalı olarak kullanılıyor.

TDK SÖZLÜK ANLAMI

Türkçe’de çok geçen “güler yüz” kelimesi, hem konuşma dilinde hem de yazı dilinde oldukça fazla kullanılıyor. İçten bir davranış anlamındaki kelimenin TDK sözlüğünde anlamı şöyle:

"İçten ve yapmacıksız, yumuşak, okşayıcı davranış”

TDK

ÖRNEK CÜMLELER

- Her misafire gösterdiği bir güler yüzle içeriye girdi. (Peyami Safa)

- O çok güler yüzlü bir çocuk.

- İhtiyacım olan şey; biraz cesaret, biraz güler yüz, geleceğimi aydınlatmaya yetecek kadar yardımdı. (Babaya Mektup, Franz Kafka)

- Talih ne kadar güler yüz gösterirse göstersin, ömürlerinin son günü geçmeden insanlar mutlu saymamalı kendilerini; çünkü insan hayatı kararsız, değişkendir; küçücük bir davranış yüzünden bir durumdan bambaşka bir duruma geçiverir (Denemeler, Montaigne)

- Alışkanlık haline getirmeli, bir şey vermeli; selam vermeli, yol vermeli, sadaka vermeli, güler yüz vermeli... (Fabrika Ayarı, Hayati İnanç)

YORUM YAZ..
Modal