Güçlü Bağışıklık Sistemi İçin 8 Öneri

Alınan önlem ve tedbirlere rağmen tüm dünyada hız kesmeden yayılmaya devam eden Coronavirüsü özellikle bağışıklık sistemi güçlü olmayan kişiler için risk oluşturuyor. Salgından korunmak için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi oldukça önemlidir. Peki bağışıklık sistemini güçlendirmek için ne yapmak gerekiyor?

22.04.2020-13:32 - (Son Güncelleme: 22.04.2020-13:32) Güçlü Bağışıklık Sistemi İçin 8 Öneri

Uzmanlar, tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsünden korunmak için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi konusunda uyarılarda bulunuyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Öztopanlar’da virüs salgınından korunmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için 8 öneride bulundu...

YÜKTE HAFİF PAHADA AĞIR BESİNLER SEÇİN

Küçük miktarlarda yüksek kalori içeren besinler gün içerisinde farkında olmadan ihtiyacınızdan çok daha fazla kalori almanıza neden olur. Bu nedenle tüketeceğiniz gıdaları seçerken besinlerin vitamin, mineral, protein ya da liften zengin olmasına dikkat edin. 1 paket çikolata yemek yerine liften zengin 1 elma ve proteinden zengin 1 bardak sütü tercih etmeniz sağlıklı bir beslenme sistemi ouşturmanızı sağlar.

SOFRANIZDA HER RENKTEN SEBZEYE YER VERİN

Mevsim sebzelerinden her gün 4-5 porsiyon tüketmeye özen gösterin. Mümkün olduğunca çeşitli ve renkli sebzeler tercih edin. Sarı, turuncu ve kırmızı sebzeler temel vitaminleri, karoten ve doğal antioksidanları daha fazlam içermektedir. Çiğ tüketilen sebzeler bütün vitamin ve mineral içeriğini korur. Lif açısından da oldukça zengindir.

BOL SU İÇİN

Vücudun büyük bir bölümü sudan oluştuğu için su oranını yüksek tutmak oldukça önemlidir. Su, hücrelere oksijen ve besin öğelerinin taşınmasını, zararlı atıkların böbrekler aracılığıyla dışarı atılmasını sağlamakla berbaer sindirim sistemi, cilt sağlığı, bağışıklık sistemi üzerinde de önemli etkileri vardır. Her gün kilogram başına 30 ml su tüketilmesi gerekir.

PİŞİRME YÖNTEMİNE DİKKAT EDİN

Doğru besin seçimi kadar pişirme yöntemi de sağlık açısından etkilidir. Yemeklerinizi hazırlarken kızartma/kavurma yerine ızgara/haşlama/fırın/yağsız tava/buharda pişirme yöntemlerini kullanmak daha doğru ve sağlıklı bir tercih olacaktır.

BAHARATLARIN GÜCÜNDEN YARARLANIN

Baharatlar yemeklerinizi lezzetlendirirken sağlığınıza da katkıda bulunacaktır. Kırmızıbiber kapsaisin gücü sayesinde vücuttaki ağrıların azalmasını sağlar, kilo kontrolünü kolaylaştırır, tansiyonu ve kolesterolü dengeler. Zerdeçal hafızayı korumadan kanseri önlemeye, bağışıklığı güçlendirmeden karaciğer yağlanmasını azaltmaya kadar birçok olumlu etki sağlar. Kan şekerini dengeleyen tarçın aynı zamanda antimikrobiyal özelliğe sahiptir.

YETERLİ LİF ALDIĞINIZDAN EMİN OLUN

Sağlıklı beslenmenin en önemli noktası yeterli miktarda meyve, sebze ve tahıl içermesidir. Lif yalnızca bitkilerde bulunur ve sindirilemediği için kalorisi bulunmaz. Sindirim sisteminin düzenli olarak çalışması için dışkının hacim kazanmasını sağlar. Yüksek lifli diyetler sindirimin hızlanmasını sağlar. Bağırsakta bulunan kanserojen maddeler, liflerle sayesinde güvenli bir şekilde dışarıya atılır. Lifli besinlerin tüketimi metabolizmayı ve sindirimi düzenler. Kan şekerinin normal seviyede korumasında ve besin öğelerinin emilmesinde oldukça etkilidir. Kolesterol seviyesini azaltılmasını sağlar.

PROBİYOTİK İÇEREN GIDALAR ÖNEMLİ

Probiyotikler, bağışıklık sistemini destekleyen, şekeri, kolesterolü ve kiloyu ayarlamada önemli işlevler üstlenir, vitamin üretir, hazmı kolaylaştırıp güçlendirir ve daha birçok alanda insan sağlığını destekleyen bağırsak bakterileridir. Bu bakterileri dışarıdan almak, bağırsaklarımızda onlara daha fazla yer açmak, sayılarını mümkün olduğunca artırmak oldukça önemlidir. Bu nedenle probiyotikten zengin olan yoğurt, kefir, peyniri düzenli olarak tüketmek gerekir.

SAĞLIKLI TABAK MODELİNE GÖZ ATIN

Tabağınızın yarısını sebze ve meyveler ile,1/4’ünü sağlıklı protein (tavuk/balık/hindi eti/yumurta/kurubaklagiller), 1/4 ünü kompleks karbonhidratlar (tam buğday unu, bulgur,karabuğday gibi) ile doldurun. Yanına da 1 bardak yoğurt, ayran veya kefir ekleyebilirsiniz.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal