Guatr Kronik Hastalık Mıdır?

Tiroid boynun bitişinde Adem elmasının hemen altında bulunan kelebek şeklinde bir bezdir. Guatr ise tiroid bezinin anormal şekilde büyümesine denir. Guatr genel olarak ağrısız olsa da, büyük bir guatr öksürüğe ve nefes almada zorlanmaya neden olur. Peki, guatr belirtileri nelerdir? Guatr’a hangi bölüm bakar?

19.08.2020-11:03 - (Son Güncelleme: 19.08.2020-11:18) Guatr Kronik Hastalık Mıdır?

Hemen herkeste görülebilen guatr, doğuştan olabileceği gibi sonradan da ortaya çıkabilir. 40 yaş üsttü bireylerde daha yaygın görülür. Guatr’ın en bilinen nedeni ise beslenmedeki diyot eksikliğidir. Graves hastalığı, Hashimoto hastalığı, tiroid kanseri, hamilelik ve enfeksiyon gibi birçok faktör tiroid bezinin büyümesine neden olur. Sizin için guatr hakkında merak edilenleri bir araya getirdik. İşte detaylar…

GUATR NEDİR?

Guatr, tiroid bezinizin anormal şekilde büyümesine denir. Tiroid boynun bittiği yerde Adem elmasının hemen altında yer alan kelebek şeklinde bir bezdir. Tiroid bezi metabolizmanın düzenlenmesine yardımcı olan iki ana hormon üretir; tiroksin (T-4) ve triiyodotironin (T-3).

Tiroit bezinde tiroid hormonunun yapımı azaldığı zaman beyinde yer alan hipofiz bezinin tiroidi uyarıcı hormonunun (TSH) salgılanması giderek artar ve bu hormon tiroid bezinin büyümesine neden olarak guatrı meydana getirmiş olur.

GUATR BELİRTİLERİ

Tıraş olurken veya makyaj yaparken özellikle belirgin olan, boynun dibinde görünen şişlik, boğazın sıkıldığı hissi, öksürük, ses kısıklığı, yutma güçlüğü ve nefes darlığı guatr belirtileri arasında yer alır.

GUATR’A HANGİ DOKTOR/BÖLÜM BAKAR?

Guatr için hastanelerin dahiliye (iç hastalıkları) bölümüne başvurması gerekir. Dahiliye uzmanının muayenesinin ardından, tiroit testleri ve tiroid ultrasonografisi yapıldıktan sonra tanı konulur. Guatr hastalığının 3 tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bunlar ilaç tedavisi, iyot tedavisi ve cerrahi tedavidir.

GUATR KRONİK HASTALIK MIDIR?

Guatr hastalığının bazı çeşitleri kronik sayılmaktadır. Ancak ülkemizdeki tüm guatr hastaları kronik hasta sayılmamaktadır.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal