Türkiye'nin ilk cep uydusu Grizu-263A, bugün Elon Musk'ın katkılarıyla uzaya gönderilecek. SpaceX işbirliği ile uzaya gönderilecek olan uydu, Türkiye'nin aynı zamanda en küçük cep uydusu olma özelliğini de elinde bulunduruyor. Grizu-263A, SpaceX Falcon 9 Roketi ile uzaya fırlatılacak. Roket bugün uzaya fırlatılacak.
Cep uydusu dün başarıyla fırlatıldı ve uzaydaki yerini aldı. Fırlatıldıktan 3 saat sonra yörüngesine girdi. Yaklaşık 4 yıl sürecek olan uzaydaki görevine dün itibariyle başlayan Grizu'dan ilk sinyalin de ulaştığı belirtildi.
2016 yılında yapımına başlanan Grizu-263 Uzay Takımı, bir uzay araştırma takımıdır. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi bünyesinde Muzaffer Duysal ve Çağla Aytaç Dursun tarafından uzay, uydu ve havacılık çalışmaları yapmak için kurulmuş bir öğrenci takımıdır. Dünyanın en prestijli model uydu yarışması olarak kabul edilen CanSat Yarışmasına 4 yıl üst üste katılan ekip, ön elemeleri geçip final için ABD'ye gitti. Finallerde iki defa dünya ikinciliği yanında bir kez de dünya dördüncülüğünü kazandılar. Teknofest kapsamında düzenlenen TÜRKSAT Model Uydu Yarışması 2019 Türkiye Şampiyonu oldular. Takım, aynı zamanda Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nde düşük dünya yörüngesinde amatör frekans bantlarında görev yapan uyduların dinlenmesi ve dinlenen verilerin indirilmesi için bir Uydu Yer İstasyonu kurdu.
Grizu-263A, 3 Mart 1992 Zonguldak'ta meydana gelen grizu patlamasında yaşamını yitiren madencilerin ismini adına yazmıştır. Zonguldak'ın Kozlu ilçesindeki taş kömürü maden ocağında 19:45 - 20:00 arasında zincirleme grizu patlamaları nedeniyle bir madencilik kazası yaşandı. Bu facia sonucunda 264 madenci yaşamını yitirdi. Her 3 Mart bu facia tekrardan anılır. Uyduyla birlikte 263 madencinin ismi uzay gönderilecek.
Takım lideri Aytaç Dursun, "Cep uydumuz uzay çalışmaları için çok önemli bir teknoloji yeniliği taşıyor. 250 gram ağırlığındaki uydu üzerinde üretilen tüm alt sistemleri test ederek eğer başarılı olunursa ileride yurt dışına katma değeri yüksek teknoloji ihraç etmeyi hedefliyoruz. Grizu-263A, yerleşik bilgisayar (OBC), elektrik-güç (EPS), haberleşme (COMM) ve pasif manyetik stabilizasyon (PMAC) alt sistemleri olmak üzere 4 alt sistemden oluşuyor. Takımımızın öncelikli hedefi, bu kadar küçük bir uyduyla uzay ve dünya arasında sağlıklı haberleşme sağlayarak tüm alt sistemlerin testini gerçekleştirmek, pasif manyetik alt sistemiyle uydunun uzayda sağlıklı bir şekilde yörüngede kalabilmesini sağlamak." açıklamalarıyla uyduyu özetliyor. 525 kilometre alçak dünya yörüngesinde 4 yıl 8 ay görev yapacak.