Gram Altın 3 Bin TL Olacak Mı? Dola ve Borsa Ne Olacak? İşte Tüm Detaylar...

Fed'in faiz indirime gideceği beklentileri piyasaları hareketlendirdi. Son haftalarda altında yaşanan yükseliş devam edecek mi? Gram altın 3 bin TL seviyesine çıkar mı? Borsa da Durum ne? İşte detaylar...

02.09.2024-09:42 - (Son Güncelleme: 02.09.2024-09:59) Gram Altın 3 Bin TL Olacak Mı? Dola ve Borsa Ne Olacak? İşte Tüm Detaylar...

Milliyet.com.tr'in haberine göre, Fed'in faiz indirimine gideceği yönündeki beklentiler borsa ve altında hareketlenmelere neden oldu. Son günlerde yükselişe geçen Altın ve düşüşe geçen borsa da son durum ne olacak? 

Konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan BLG Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı Belgin Maviş'in açıklamalarından satır başları:

“Perşembe günü kısa vadeli tarafta pozisyonların kapanma günüydü. Borsada 9800 puanın üzerinde alıcılı kapanış gerçekleşti. Bu piyasa için pozitiftir. Küresel bazda gelişmeler, olası bir savaş riski gibi unsurlar hem spot piyasada hem vadeli tarafta satışları beraberinde getirmişti. Borsada 9500’lerin üzerinde tepkileri görmüştük.

Faiz İndirimi İhtimali Var

9800’ün üzerindeki kapanış önümüzdeki günler için olumludur. Borsa yeniden 10 bin puanın üzerine geçebilir mi? Muhtemeldir, Avrupa tarafındaki kapanışlara baktığımızda orada pozitif bir seyir görüyoruz. Fed Başkanı Powell’ın faiz indirimi sinyali vermesiyle ABD’de büyüme verilerinin beklentilerden iyi olması faiz indirimi ihtimallerini kuvvetlendiriyor.

''Borsada Gözler Bugüne Çevrilecek''

Bu durum küresel piyasalara pozitif yansırken, içeride bunun yansımalarını göreceğiz. Yabancıların alıma geçmesi burada önemli olacak. Son 4 haftada yabancı satışlarını görmüştük, vadeli tarafta satış pozisyonu sayılarında önemli artışlar olmuştu. Şimdi o kontratların kapanıp yeni kontratlara geçiş dönemini yaşıyoruz. Borsada gözler bugüne çevrilecek. 9800 puanın üzerindeki kapanış pozitif fiyatlanacaktır.

''10 Bin Puanın Üzerine Çıkabilmesi İçin Pozitif Habere İhtiyacımız Var''

Borsada küresel bazda riskler ve içerideki haber akışı önemli olacaktır. Bu hafta itibarıyla yükselişleri görebiliriz. 10 bin puanın üzerinde tutunabilmesi için biraz daha pozitif habere ihtiyacımız var. 9850’nin üzerinde gelecek olan ilk tepki seviyesi 9970’ler seviyesidir. Buraya çıkabilmesi için pozitif haber akışına ihtiyacımız var. Bankacılık sektöründe ticari kredilerdeki düşüşün bilançolara ne yönde yansıyacağı önemli olacaktır.

FAİZ İNDİRİMLERİ BORSAYI NASIL ETKİLEYECEK?

Fed faizleri piyasa dinamiklerine bakarak azar azar indirecektir. ABD’de seçim süreci yoğun geçiyor. Fed’in başkanlık seçimi sürecinde faizleri temkinli indirebileceğini söyleyebilirim. Eylül ayında faiz indiriminin erken olduğunu düşünüyorum. Fed bir ‘u’ dönüşü yapmayacaktır. Belki minimal bir faiz indirimi ile piyasalara ‘ben buradayım’ diyebilir. Ben en erken faiz indiriminin ekim sonu, kasım ayı itibarıyla olacağını değerlendiriyorum.

''Altında Yukarı Hareketler Bekliyorum''

Altında Fed’in faiz indirimi sinyaliyle biraz daha toparlanma görebiliriz. Küresel riskler, savaş riski gibi unsurlar gündemde olduğu sürece altın önemli olacaktır. Kıymetli madenlere yönelişi görme ihtimalimiz yüksek. Altında yukarı hareketler bekliyorum. Ons altının 2500 doların üzerinde tutunması 2650 dolar seviyesine doğru fiyatlamayı kısa vadede bize gösterebilir.

GRAM ALTINDA 3 BİN LİRA GÖRÜLÜR MÜ?

Gram altında 2750 liranın üzerindeki fiyatlamalar dikkat çekiyor. Hem doların değer kazanımı hem ons tarafındaki pozitif seyre baktığımızda gram altında yükselişleri yine takip ediyor olacağız. Özellikle son günlerde ‘ev sahipleri kiracısından altın isteyebilir mi?’ şeklinde haber akışı gündeme gelmişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı bunun mevzuata uymadığını açıkladı. Bununla ilgili her haber akışı altını gündeme taşıyacaktır. Türk yatırımcısı altını seviyor. Gram altına teknik anlamda baktığımızda 2750-2850 lira seviyeleri bir hedeftir. Bence gram altında yıl sonunda 3 bin lira seviyesine yakın bir noktayı görebiliriz.

''Dolar 37 Olabilir''

Dolar/TL’de 34’ün üzerinde fiyatlamalar sürüyor. Döviz mevduatlarında artışı görüyoruz. Carry Trade işlemleriyle kur geçmişte bir miktar baskılanmıştı. Şimdi baskının kalkmasıyla biraz daha güçlenen bir dolar göreceğiz. Vadeli taraftaki 2025 kontratlarına baktığımızda dolar/TL’de 36.50-37.00 lira seviyeleri fiyatlanıyor. Yıl sonuna doğru bu seviyeleri görme ihtimalimizin yüksek olduğunu düşünüyorum.”

Damla Eroğlu
damlaeroglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal