Gözler Fed’in faiz kararında: Son kez sabit bırakılacak

Dünya bankaları bu hafta faiz kararlarını peş peşe duyuracak. ABD, Japonya ve İngiltere merkez bankalarının kararları doğrultusunda küresel piyasalarda hareketlilik yaşanması bekleniyor. Detaylar haberimizde…

29.07.2024-17:21 - (Son Güncelleme: 29.07.2024-17:21) Gözler Fed’in faiz kararında: Son kez sabit bırakılacak

Küresel piyasalar merkez bankalarının faiz kararlarını merakla bekliyor. Dünya genelinde enflasyonla mücadelenin sonuna yaklaşırken, bu hafta gerçekleştirilecek toplantılar, bankaların gelecekteki yol haritalarına dair önemli ipuçları verecek.

Fed’in faiz kararı ne olacak?

AA’da yer alan habere göre; ABD'de ekonomik aktivitenin beklendiği kadar düşmeden, enflasyonist baskıların azalması "yumuşak iniş" senaryolarını gündeme getiriyor ve risk iştahını artırıyor. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) çarşamba günü politika faizini son kez yüzde 5,25-5,50 seviyesinde sabit bırakacağına kesin gözüyle bakılıyor. Politika metni, ekonomik projeksiyonlar ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları, varlık fiyatlarının yönünü belirlemede kritik rol oynayacak.

Para piyasalarındaki fiyatlamalar, Fed'in yılın geri kalanında üç kez faiz indirimine gidebileceğini gösteriyor. Fed'den gelecek sinyaller ve cuma günü açıklanacak istihdam raporundaki veriler, bankanın faiz indirimi konusundaki belirsizlikleri azaltabilir.

Gözler Fed’in faiz kararında: Son kez sabit bırakılacak

Eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump, ABD'yi "gezegenin kripto başkenti ve dünyanın Bitcoin süper gücü" yapmayı planladığını açıkladı. Bu açıklamaların ardından kripto paralarda dalgalanmalar arttı ve Bitcoin şu sıralarda 69 bin 700 dolardan işlem görüyor.

Dev şirketlerin finansal sonuçları merak konusu

Bu hafta bilanço sezonu yoğun şekilde devam ederken, Apple, Microsoft, Amazon ve Meta Platforms gibi dev şirketlerin açıklayacağı finansal sonuçların hisse ve sektör bazlı oynaklığı artırması bekleniyor. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi şu sıralarda yüzde 4,18'e gerilerken, dolar endeksi yüzde 0,1 azalışla 104,3 seviyesinde bulunuyor. Altının ons fiyatı haftaya yüzde 0,3 artışla 2 bin 393 dolardan, Brent petrolün varil fiyatı da yüzde 1,2 yükselişle 80,7 dolardan başladı.

Merkez bankaları faiz kararlarını duyuruyor

Avrupa'da bu hafta İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz kararı ve bölge genelinde açıklanacak enflasyon ve büyüme verileri yatırımcıların odağında. BoE'nin perşembe günkü toplantıda politika faizini sabit bırakmasına kesin gözüyle bakılıyor. Politika metni ve BoE Başkanı Andrew Bailey'nin yapacağı yönlendirmeler, gelecek dönemde atılacak adımlara ilişkin ipuçları verecek.

New York borsasında cuma günü yaşanan alış ağırlıklı seyir, haftanın ilk işlem gününde Asya pay piyasalarına da yansıdı. Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) çarşamba günü açıklayacağı para politikası kararları yakından takip edilecek. Para piyasalarındaki fiyatlamalar, bankanın politika faizini yüzde 70 ihtimalle sabit bırakacağını öngörüyor. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,6, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,2, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,9 ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 yükseldi.

Küresel ekonomi ve piyasalar için kritik bir hafta başlarken, merkez bankalarının faiz kararları, bilanço açıklamaları ve makroekonomik veriler yatırımcılar için belirleyici olacak. Özellikle Fed, BoE ve BoJ'dan gelecek açıklamalar, piyasaların seyrini şekillendirecek.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal