Gözde lens varken ağlanırsa ne olur? Lens kullananların dikkat etmesi gereken püf noktaları

Gözlerimizin yaz mevsiminde daha çok etkilendiği bilinen bir gerçek. Havuz, deniz, kum gibi uyarıcılar göze zarar verebiliyor. Özellikle de lens kullanımı varsa dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Peki lens kullanırken nelere dikkat edilmeli? Tüm detaylar haberimizde.

28.04.2022-19:36 - (Son Güncelleme: 28.04.2022-19:36) Gözde lens varken ağlanırsa ne olur? Lens kullananların dikkat etmesi gereken püf noktaları

Lens kullanımının sayısının günümüzde daha da çok artmasıyla birlikte insanlar lens kullanırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini merakla araştırıyor. Peki göz doktorları hangi önerilerde bulunuyor? Lens kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalar neler? Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

Lens kullanırken dikkat edilmesi gerekenler

Göz sağlığı uzmanı Prof. Dr. Nazan Bengüdeniz, kontakt lens kullanımı ile ilgili bazı önerilerde bulunarak lens kullanımının kurallarını anlattı. Lens kullanırken özellikle de 30 ve 40 yaş aralığı insanlar çok önemli hatalar yapabilmektedir. Nazan Bengüdeniz konu ile ilgili şu açıklamaları yaptı; "Saatte 200 kilometre hızlı giden bir araç önce kaza yapmayabilir fakat bir gün kaza geçirme olasılığı normal hızda kullanan araçlara göre daha fazladır. Biz de bu sebeple lensin dikkatli kullanılması gerektiğini söylüyoruz. Gözde yaşanabilecek komplikasyonların, gözü kaybetmenin bile önüne geçebilmek için bunlar önemli. Özellikle de yaz mevsiminde daha dikkatli olunması gerekiyor. Prof. Dr. Nazan Bengüdeniz lens kullanımı ile ilgili şunlara değindi; Lens almadan önce göz doktorunuza mutlaka danışmalısınız. Lensin ölçüleri, çapı gibi özelliklerinden 15 günlük, aylık lens ya da renkli lens istiyorsanız hangi renk takabileceğiniz, astigmata sahip bir lens mi takmalısınız gibi tüm durumları ancak göz doktorunuzdan öğrenebilirsiniz. Yalnızca renkli lens takmak için optiğe giderek doktor tavsiyesi olmadan lens almak çok tehlikelidir. Gözlük kullanan insanların bile gözlük numarasına göre gidip lens almaması gerekiyor.

Gözde Lens Varken Nelere Dikkat Edilmeli

Özellikle de yaz mevsiminde lens daha da hastalıklara açık hale geliyor. Deniz gözlüğü taksanız dahi gözünüzde lens varken denize ve havuza girmemelisiniz. Gözlüğünü ya da lensini çıkarttığı zaman göremeyen vatandaşlar numaraları deniz gözlüğü kullanabilirler.

Aynı zamanda duş alırken de lensleri çıkartmak oldukça önemli bir nokta. Çeşme suyunun lens ile küçük bir teması dahi bulunması gözde kalıcı hasarlara neden olabiliyor. Su içerisinde bulunan bazı parazitler gözünüzde lens varken gözünüze girerse gözünüzün temizlenmesi de oldukça zor olacaktır.

En önemli kurallardan biri de lensinizi gözünüze takarken ellerinizin son derece temiz olması gerektiği. El yıkamak genel sağlık açısından da son derece önemlidir. Lens takılırken ise özellikle takmadan önce ellerinizi sabunla iyice yıkayarak kurumanız gerekiyor.

Gece yatarken bazı gerekçelerle lensinizi çıkarmayı unutsanız da, bu da dikkat edilmesi gereken önemli konulardan biri. Gece yatarken mutlaka lenslerinizi çıkarmanız gerekiyor. Bazı kontakt lenslerin gece yatarken de gözde kalabileceği söylense de uzun vadede lensle uyumak göze oldukça zararlı.

Lens kullanımında en önemli konulardan biri de makyaj. Makyaj yapacağınız zaman önce lensinizi takıp daha sonra makyajınızı yapmalısınız. Makyajınızı sileceğiniz zaman da önce lensinizi çıkarıp daha sonra makyajınızı silmelisiniz. Lensiniz gözünüzdeyken makyajı silmek ciddi enfeksiyonlara sebep olabiliyor.

Kontakt Lens Kullanımında Nelere Dikkat Edilmeli

Lensinizi korumak için kullandığınız solüsyonun da oldukça dikkatli seçilmesi gerekiyor. Her solüsyonun aynı işlevi gördüğü gibi bir yanılgı olsa da, solüsyonun iyi olması gerekiyor çünkü lensiniz gece boyu solüsyon içinde kalıyor. Eğer solüsyonunuz iyi olmazsa enfeksiyon riskleri ortaya çıkabiliyor.

Göz doktorunuzdan lensinizi ne kadar süreyle çıkarmanız gerektiği ile ilgili bilgileri dikkatle dinlemeli ve uygulamalısınız. Bazı lensler 15 günlük bazıları ise 1 aylık olabiliyor. 15 günlük bir lensi 16 gün kullanmak oldukça zararlı.

Lens kullanımında yanlış davranışlardan biri de başkasının lensini kullanmak. Özellikle renkli lensler de bu hata sık sık yapılabiliyor. Lens kişisel bir eşyadır ve kesinlikle ne kendi lensinizi başkasına vermelisiniz ne de başkasının lensini takmalısınız.

Nazan Bengüdeniz, lens ile ilgili belirttiği kurallara mutlaka dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. Eğer lens kullanımı ile ilgili doktorunuzun belirttiği kurallara uygun olarak davranırsanız yaşam boyu bir sorun yaşamadan lens kullanımına devam edebilirsiniz. Bengüdeniz, kuralların iyi anlatıldığı yetişkinlerin kurallara uyduğunu hatta en başta çocukların kurallara daha çok uyduğunu belirtti. 

YORUM YAZ..
Modal