Göz tembelliği nedir, neden olur, nasıl tedavi edilir?

Doğumdan itibaren her iki gözü sağlıklı görsel uyarı alan çocuklar, bu iki gözden gelen görüntüleri beyinde birleştirip tek bir görüntü olarak algılamayı öğrenir. Bunun gelişimini önleyen durumlar göz tembelliğini meydana getirir.

17.03.2022-17:30 - (Son Güncelleme: 17.03.2022-17:30)

Doğumdan itibaren her iki gözü sağlıklı görsel uyarı alan çocuklar, bu iki gözden gelen görüntüleri beyinde birleştirip tek bir görüntü olarak algılamayı öğrenir. Bunun gelişimini önleyen durumlar göz tembelliğini meydana getirir. 

Göz tembelliğine yol açan faktörler;

- Gözlerde kaymanın meydana gelmesi

- İki gözün gözlük numaralarının birbirinden farklı olması

- Görme eksenini kapatacak göz kapağında düşüklük

- Doğumsal katarakt 

Göz tembelliği nasıl tedavi edilir?

Çocuklarda göz tembelliği tedavisi

- Çocuklarda erken tanı ve tedavi ile göz tembelliği giderilebilir. Görme tembelliğinin çocukluğun erken yıllarında tedavi edilebileceği kritik bir dönem mevcuttur.

- İlk olarak görme tembelliğine sebep olan hastalık tedavi edilir. Göz tembelliğinin cerrahi bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Ancak göz tembelliğine neden olan şaşılık ya da göz kapak düşüklüğü ise ilk önce bu durumlar cerrahi ile tedavi edilir.

Göz tembelliği nedir?

- Gözlük ihtiyacı göz tembelliğine neden ise hastanın gözlük tedavisi başlar. Ardından da hastanın yaşına ve görme tembelliğinin derinliğine göre belirlenen sürelerle sağlıklı göze kapama tedavisi oluşturulur.

- Göz kapama tedavisinde yapışkanlı göz kapatma pedleri sayesinde iyi gören göz kapatılır ve kişinin tembellik olan gözü kullanması sağlanır. Uzman tarafından önerilen sürenin sonunda görme keskinliğinde artış miktarı saptanır.

Yetişkinlerde göz tembelliği tedavisi

Kritik yaş dönemi sonrası ve yetişkin yaş grubundaki göz tembelliği olan hastalarda nörovizyon tedavisi gibi yöntemler ile olumlu sonuçlar alınmaktadır.

Nörovizyon tedavisi nedir?

Nörovizyon tedavisinde; İlk seans göz doktoru tarafından hastanede, ardından da hastanın kendi evinde bilgisayar kullanılarak gerçekleştirilir. Tedavideki kişi, bilgisayar ekranında gösterilen özel görüntüleri ve görevleri algıladığında, bilgisayar faresini tıklayarak bilgisayara geri sinyal gönderir. Hasta eğer yanlış görüntü sırasında tıklama yapar ise bilgisayar kişiyi uyarır. Görsel görevler doğru algılanana kadar tedavi seansları devam etmektedir. Tedavi seansları aynı gün olmaksızın haftada 2 ila 3 kez ve 30 ila 40 dakika boyunca yapılır. Nörovizyon tedavisi yaklaşık olarak iki ay boyunca sürer. Tedavinin başlangıcında ve sonunda doktor, görme keskinliği düzeyini kendi kontrol eder.

YORUM YAZ..
Modal