Göz tansiyonu ile ilgili detaylı bir bilgi veren Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kemal Yıldırım, glokomu göz içi basıncın yükselerek görme sinirini tahrip etmesi olarak tanımladı.
Glokomun görme sinirini olumsuz etkilediğinin altını çizen Yıldırım, ''Göz tansiyonu göz içi basıncının yükselip görme sinirini tahrip etmesi sonucunda oluşur. Normal bir gözde göz sıvısı sürekli üretilir ve sonrasında dengeli bir şekilde boşaltılır. Bu sayede göz içi basıncı olması gereken seviyede kalır. Göz içi basıncı artarsa göz sinirleri ve damarları üzerinde baskı da artar. Göz siniri zamanla zayıflar ve körlüğe sebep olur. Her yaşta görülebilen göz tansiyonu, genellikle 40 yaş üzerinde sıkça görülmektedir. Yaş ilerledikçe göz tansiyonu riski de artar'' diye belirtti.
Göz tansiyonunun, özellikle de ileri yaşa bağlı olarak gerçekleşse de bazen erken yaşlarda da görülebildiğini açıklayan Op. Dr. Kemal Yıldırım göz tansiyonuna neden olan faktörleri sıraladı. İşte göz tansiyonuna yol açan faktörler;
- Genetik faktörler
- İnce kornea
- Şeker hastalığı
- Yaşlılık
- Kansızlık
- Miyop veya hipermetrop
Göz tansiyonun normal değerleri ne olmalı?
Göz tansiyonunun normal seviyesi 10-20 mmHg arasındadır. Göz tansiyonu sınırı 20'yi geçerse hastalığa ait bazı belirtiler görülmeye başlayabilir. En ideal göz tansiyonu değeri ise 17 mHGg olmalıdır.
Göz tansiyonu tedavisi; göz damlaları, ilaçlar, lazer tedavileri
ve cerrahi müdahaleler ile kontrol altına alınmaktadır. Hastalığın durumuna
göre komplike uygulamalar da söz konusu olmaktadır.