Gözyaşı, göz sağlığı için büyük bir öneme sahiptir. Gözyaşı bezinde üretilen gözyaşı, alt ve üst göz kapaklarının iç kısmında yer alan punktum adı verilen delikler aracılığı ile gözyaşı kanallarına ve burun içerisine akmaktadır. Bu kanalın kısmi ya da tam tıkanıklığında, gözyaşı kanala akamadığı için normalden daha fazla gözyaşı oluşur ve gözde sulanma şikayetleri yaşanmaya başlar. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Barış Yeniad konuya ilişkin detaylar hakkında önemli bilgiler paylaştı. İşte detaylar…
Gözyaşı kanal tıkanıklığı, doğumsal ya da daha sonra meydana gelmektedir. Doğumsal olan gözyaşı kanal tıkanıklıklarının en büyük nedeni doğumda kaybolması gereken zarın (Hasner valvi) kaybolmayıp kanaldaki geçişin engellenmesine neden olmasıdır. Yeni doğan bebeklerin yüzde 5’inde bu durum görülmektedir. Erişkinlerdeki tıkanıklığın ise belli bir nedeni olmasa da, anatomik yapıdan dolayı hastaların yaklaşık yüzde 75’i kadındır. Daha önce burun ameliyatı geçirmiş, burun bölgesine darbe almış, sık sık göz iltihabı geçiren kişilerde tıkanıklık daha sık görülmektedir. Tıkanıklık tek taraflı ya da iki gözde birden görülebilir.
- Sulanma,
- Çapaklanma,
- Apse,
- Gözde kızarıklık,
- Gözyaşı bölgesinde şişlik,
- Sabah kalktığınız zaman göz kapaklarında yapışıklık
görülebilir.
Doğuştan olan gözyaşı kanal tıkanıklıklarında ilk olarak ilaçlar ile infeksiyonun önlenmesi gerekir. İnfeksiyon iyileştirildikten hemen sonra bebek 9-12 aylık olana dek masaj ile tedavi ilk seçenektir. Bu tedavi yöntemiyle doğumsal kanal tıkanıklıklarının yüzde 90’ı açılmaktadır. Bebek 1 yaşına geldiği zaman kanal hala tıkanık ise yapılması gereken işlem sondalama işlemidir. Bu işlem, hafif bir narkoz altında özel aletler kullanılarak zarın delinmesi ve kanalın açılması ile gerçekleştirilmektedir. Başarısızlık halinde bu işlem bir kez daha tekrarlanabilmektedir. İki kez yapılmasına rağmen tıkanıklık devam ediyorsa yapılması gereken silikon entübasyondur. Bu işlemle gözyaşı kanalına özel bir silikon tüp yerleştirilir, 2-3 ay sonra tüp alınır. İlk 4-5 yaş grubunda bu tedaviler uygulandıktan sonra düzelme yoksa son çare olarak ameliyat ile yeni bir kanal oluşturulur.
Yetişkin hastalarda görülen gözyaşı kanal tıkanıklıklarının ise tek tedavisi dakriyosistorinostomi adı verilen cerrahi bir işlemdir. Bu işlem ile yeni bir gözyaşı kanalı oluşturuluyor. Genel anestezi altında yapılan bu işlem yaklaşık 30-45 dakika sürmektedir. Burun ile gözün birleştiği bölgeden mikro kesi ile yapılan bu cerrahinin başarı oranı yüzde 90’nın üzerindedir. Hasta aynı gün evine dönebilir. Maalesef lazer ya da burun yolu ile yapılan girişimlerde başarı şansı çok düşüktür.