Göz nezlesi bakteriyel kaynaklı da olabilir. Bu da bulaşıcı bir türdür; göz damlası (Antibiyotik) verilebilir. Doktorunuzun önereceği bir merhemi de kullanabilirsiniz. Bulaşıcı olmayan göz nezlesi ise alerjik olandır. İlkbahar ve yaz aylarında daha çok görülür; sonbaharın başlarında da rastlanır. Peki, göz nezlesi nedir?
Göz nezlesi ağırlıklı olarak bakteri ve virüslerden ötürü meydana gelen bir hastalıktır. Konjonktiva, gözün beyaz bölümünün bir kısmını örten ince bir zardır. Konjonktiva ve göz kapağının iç yüzeyi iltihaplandığında, enfeksiyon kaptığında göz nezlesi oluşur.
En büyük nedeni yukarıdaki bölümde de aktardığımız üzere gibi bakteriler ve viral etkenler olsa da bunların dışında başka birtakım nedenler de olabilmektedir. Bunlardan bazıları, ultraviyole ışıkları, kimyasal bazı maddelerle iç içe kalma, vücutta tahriş ve alerjiler göz nezlesi nedenleri arasındadır. Göz nezlesi bulaşıcıdır; soğuk algınlığı virüsü ile aynı türde bir virüs alan göz nezlesi, kısa sürede diğer göze de sıçrama tehlikesini taşır.
Göz nezlesi nedenleri en çok virüs, bakteri, alerji ve kimyasal maddelerdir. Bakteriyel ve virüs kaynaklı göz nezleleri bulaşıcıdır. Alerjiden ve kimyasal maddeler nedeniyle meydana gelen göz nezleleri ise bulaşıcı değildir.
Kimyasal madde veya dış etkenler nedeniyle oluşan göz nezlesinde şunlar etkendir:
Gözde yaralanma meydana gelmesi
Havuzlardaki fazla klor
Çeşitli makyaj malzemeleri
Yoğun olarak gözün ışığa maruz kalması
Kontakt lens kullanımı
Bazı yabancı objelerle gözün temas etmesi
Dumana maruz kalma
Konjonktivit hastalığı aynı zamanda bazı hastalıklardan ötürü de oluşabilir. Bazı kanser türlerinde, tiroid hastalarında, tüberkülozda vb. ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır.
Göz nezlesi bazı belirtilerle kendini gösterir. Bu belirtiler sizde de varsa vakit kaybetmeden bir doktora danışabilirsiniz.
Göz nezlesi belirtileri şunlardır:
Gözün beyaz kısmının kırmızılaşması (Pembeleşmesi)Tek veya iki gözde birden kaşıntı, yanma hissi
Pütürlü bir ağrı hissetme
Aşırı sulanma meydana gelmesi
Göz kapağının şişmesi
Gözde çapaklanmanın artması
Sabahları gözleri açmakta zorlanmak (Kirpikler veya göz kapakları zor açılır)
Işığa karşı artan hassasiyet
Bu belirtilere bir ya da iki gözde birden sahipseniz göz nezlesi olma ihtimaliniz çok yüksektir.
Göz nezlesi tedavisi nezlenin türüne göre değişebilir. Viral göz nezlesi en zorlu olanlardan biridir ve kesin bir tedavisi yoktur. Doktorunuz reçeteli antiviral ilaç yazabilir.
Bakteri kaynaklı göz nezleleri ise genelde 1-2 haftada düzelme gösteriyor. Çoğunlukla antibiyotik göz damlaları ve kremler kullanılıyor.
Alerjik göz nezlesinde ise alerjiye yönelik çeşitli göz damlaları reçete edilir. Nezlenin şiddetine göre verilen ilaçlar ve uygulanan tedavi değişebilir.