Göz hastalıklarının belirtileri nelerdir? Göz hastalıklarının nedenleri nelerdir, tanı nasıl koyulur? Göz hastalıklarının çeşitleri ve tedavi yöntemleri nelerdir?
Göz hastalıkları, çevresel faktörler ve genetik faktörler olarak iki ana gruba ayrılır. Bu iki temel faktör kişide çeşitli görme problemlerine yol açabilen fiziksel rahatsızlıklardır. Göz kapaklarında, göz zarında, gözyaşı kanallarında, göz merceği ve gözü saran sinir dokularında meydana gelen her türlü hastalık göz hastalıkları olarak isimlendirilir.
BU BELİRTİLERE DİKKAT!
- Görme azlığı
- Göz kapaklarında şişlik
- Gözlerde hissedilen ağırlık ve ağrı
- Gözlerde yaşarma ve çapaklanma problemi
- Yoğun göz kaşıntıları, kızarıklık ve yanma hissi
GÖZ HASTALIKLARINDA TANI NASIL KOYULUR ?
Göz hastalıklarının teşhisi için en çok kullanılan başlıca tanılama yöntemleri:
- Görme kaybı testi,
- Tonometre adı verilen ve göz içi basıncı ölçen alet ile yapılan göz dibi muayenesi,
- Göz bebeği üzerine damlatılan ve gözün genişlemesini sağlayan damla ile gözün ışığı kırma değerleri, retina muayenesi (görme zarı) ve optik sinir (görme siniri) muayenesinin yapılması
GÖZ HASTALIKLARININ NEDENLERİ
- Gözlerinizi az ya da çok ışıkta çalışmaya zorlamak
- Göze yabancı cisim kaçması buna bağlı olarak gelişen göz hasarı
- Baş ağrısı, sinüzit, gribin ve ateşli hastalıkların yan etkileri
- Diyabet ve kalp hastalığı gibi rahatsızlıklar
- Aile öyküsünde göz hastalığının bulunması
GÖZ HASTALIKLARININ ÇEŞİTLERİ
Doğuşsal kaynaklı birçok göz hastalığının yanı sıra gelişen teknoloji ile artış sağlayan akıllı cihaz kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan göz problemleri ve belirtileri şunlardır:
Göz Tansiyonu: Hızlı bir şekilde ilerleyen görme kaybı meydana gelir. Göz kamaşması yoğunlaşır, ışığa karşı hissedilen hassasiyet şiddetli bir şekilde artar.
Katarakt: Kataraktın görülme oranı şeker hastalarında yüksektir. Katarakt göz merceğininin saydamlığını kaybetmesine sebebiyet verir. Göz kamaşması ve ışığa karşı hassasiyet oluşur.
Renk Körlüğü: Renk ayırt etmeyi sağlayan pigmetlerin olmaması veya yeterli miktarda pigment bulunmamasına bağlı olarak gelişen, çoğunlukla kalıtsal seyreden bir görme problemidir. Renk körlüğü genellikle kırmızı, yeşil ve mavi renklerden bir ya da daha fazlasını ayırt edememeyle kendisini gösterir.
Şaşılık: İki gözün bir noktaya paralel bir şekilde bakmasına engel olan bir göz hastalığıdır. Genellikle doğuştan gelir veya kaza ya da ateşli hastalıklar sonucu oluşur.
Alerjik Konjonktivit: Göz hastalıklarında en çok görülen sebebiyet alerji kaynaklı durumlardır.
GÖZ MUAYENESİ İHMAL EDİLMEMELİ!
Kapsamlı göz muayenesiyle doğru şekilde tanılanan göz probleminin tedavisi için doktorunuz tarafından gözlük kullanımı, ilaç tedavisi ya da cerrahi girişim gibi tedavi yöntemleri tercih edilmektedir.
Göz problemlerinin hızlıca görme kayıplarına neden olabileceği göz önünde bulundurulmalı, uygun sıklıkta göz muayenesi ve hekim kontrolü ihmal edilmemelidir.