Göz Hastalıkları Nedir? Belirti ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Göz hastalıkları, çevresel ya da genetik faktörlere bağlı olarak gelişen ve çeşitli görme problemlerine neden olabilen fiziksel rahatsızlıklardır. Peki, göz hastalıkları nedir? Göz hastalıklarının belirti ve tedavi yöntemleri nelerdir? Detaylar haberimizde…

05.03.2020-10:56 - (Son Güncelleme: 05.03.2020-10:39) Göz Hastalıkları Nedir? Belirti ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Göz kapaklarında, gözü dış etkilere karşı koruyan ve saydam tabaka olarak bilinen göz zarında, gözyaşı kanallarında, göz merceğinde ya da gözü saran sinir dokularında oluşan her türlü hastalık göz hastalıkları olarak adlandırılabilir. Peki, göz hatalıklarının belirtileri ve nedenleri nelerdir? İşte detaylar…

GÖZ HASTALIKLARININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Vücudun en önemli duyu organlarından biri olan gözlerde ortaya çıkan herhangi bir sorun görme duyusunda gerilemeye ya da göz içerisinde batma, yanma ve benzeri şikayetlere neden olduğu için, göz hastalıklarının belirtileri kolayca fark edilebilir.

  • Gözlerde ağırlık ve ağrı,
  • Göze yabancı bir cisim kaçmış hissi,
  • Gözlerde yaşarma, ağlama şeklinde gözyaşı atımı, çapaklanma problemleri,
  • Şiddetli göz kaşıntıları, kızarıklık ve yanma hissi,
  • Görme alanında daralma ve görme azlığı,
  • Göz kapağı düşüklüğü ve göz kapaklarında şişlik,
  • Başı bir yana eğerek bakma ve gözleri kısarak bakma gibi problemlerin bir ya da birkaçının yaşanması göz hastalıklarının habercisi olabilir.

GÖZ HASTALIKLARI NEDENLERİ NELERDİR?

Göz hastalıkları genetik ya da çevresel sebeplere bağlı olarak gelişebilir. En yaygın göz hastalıkları nedenleri:

  • Görmeyi zorlaştıran az ya da çok ışıkta çalışmak,
  • Göze yabancı cisim kaçması sonucu gelişen göz hasarı,
  • Sinüzit, baş ağrısı, grip, nezle ve ateşli hastalıkların yan etkileri,
  • Gözyaşı kanallarında tıkanıklığa ya da çevresel etmenlere bağlı gelişen göz kuruluğu problemi,
  • Diyabet, kalp hastalığı gibi rahatsızlıklar,
  • Genetik özellikler (aile öyküsünde göz hastalığı bulunması).

GÖZ HASTALIKLARI ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Glokom (Göz Tansiyonu): Göz içi sıvıyı dışarı bırakan kanallarda meydana gelen yapısal tıkanıklık, sıvının dışarıya yeterli miktarda boşaltılamaması sebep olup göz içi basıncını artırır. Artan göz basıncı da göz sinirlerinde kayıplara neden olarak bulanık görme, şiddetli baş ve göz ağrısı gibi sorunlara neden olur.

Katarakt (Göze Perde İnmesi): İlerleyen yaşlarda ve şeker hastalarında görülme oranı daha yüksek olan Katarakt, göz merceğinin saydamlığını yitirdiği bir göz hastalığıdır. Göz merceğinin saydamlığını kaybetmesi ile ağrısız ve hızlı bir şekilde ilerleyen görme kaybı, göz kamaşması ve ışığa karşı şiddetli hassasiyet oluşur.

Renk Körlüğü: Görme merkezinde renk ayırt etmeyi sağlayan özel pigmetlerin olmaması ya da yeterli miktarda pigment bulunmamasına bağlı gelişen, genellikle kalıtsal seyreden bir görme sorunudur. Renk körlüğü genellikle kırmızı, yeşil ve mavi renklerden bir ya da daha fazlasını ayırt edememeyle meydana gelir.

Şaşılık: Genellikle doğuştan gelen veya kaza ya da ateşli hastalıklar sonucu oluşabilen şaşılık problemi, iki gözün bir noktaya paralel bir şekilde bakmasını engelleyen bir göz sorunudur.

Alerjik Konjonktivit: Toplumda en sık görülen göz hastalıklarının göz alerjileri kaynaklı olarak geliştiği söylenebilir. İlaçlara ve makyaj ürünlerine karşı gelişen Temas Göz Alerjisi, sıcak ve kuru iklim kaynaklı Bahar Göz Alerjisi, saman nezlesi olarak bilinen Mevsimsel Alerjik Konjonktivit en sık karşılaşılan alerjik göz hastalıklarındandır.

Ektropiyum: Yaşlılık dönemlerinde yaşlılığa bağlı gelişen göz kapağı sarkmaları, göz kapağının ters dönmesi olarak da bilinen yaygın bir göz rahatsızlığıdır.

GÖZ HASTALIKLARININ TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Görme alanında daralmalara neden olan göz hastalıkları günlük hayatın kalitesini olumsuz yönde etkilediği için doğru tedavi yöntemlerinin kullanılması oldukça önemlidir. Doğuştan gelen göz rahatsızlıkları ve çevresel etmenlere bağlı olarak ortaya çıkan görme sorunları için birbirinden farklı tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Detaylı göz muayenesi ile doğru şekilde tanılanan göz probleminin tedavisi için doktorunuz tarafından gözlük kullanımı, ilaç tedavisi, ya da cerrahi girişim gibi tedavi yöntemleri tercih edilebilir.

Doğru teşhis ile etkili şekilde tedavi edilmeyen göz problemlerinin hızlı şekilde görme kayıplarına sebep olabileceği göz önünde bulundurulmalı, uygun sıklıkta göz muayenesi ve doktor kontrolü ihmal edilmemesi gerekir.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal