Görevinden kovulmuş, sözleşmesi feshedilmiş ya da görev süresi dolmuş olan kamu memurlarının tazminat alıp alamayacağı bugünün merak edilen konuları arasındaki yerini aldı. Bu durumla karşı karşıya kalan memurlar ise tazminat alıp alamayacaklarını, aynı zamanda tazminat alabilmek için şartlarında ne olduğunu merak ediyor.
375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ayrıntılı bir şekilde incelendiğinde içerisinde kamu personelini ilgilendiren bir çok mali hüküm bulunduğu açıkça görülmektedir.
Görevden alınan kamu memuru tazminat alabilir mi?
375 sayılı KHK’nin 1. Maddesi'nde düzenlenmiş olan bu tazminat emekli olan, kendisine toptan ödeme yapılan, sözleşmesi herhangi bir neden ya da nedenlerden dolayı feshedilen, görevine son verilen ve görev süresini tamamlayan kamu memurlarına tazminat ödenmektedir. Yine aynı madde de belirtildiği üzere ölen kamu memurlarının tazminatı da mirasçılarına ödendiği açıkça belirtilmiştir.
Tazminat kimlere verilir?
Bu kanun herkesi kapsamamakla birlikte bu tazminatı alabilmek içinse bazı şartları karşılamak gerekmektedir. Bu tazminatı alabilenler ise şöyle sıralanabilir:
- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre aylık alanlar.
- 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’na göre aylık alanlar.
- 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu’na göre aylık alanlar.
- 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu’na göre aylık alanlar.
- 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu’na göre aylık alanlar.
- 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu’na göre aylık alanlar.
- 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ekli (II) sayılı cetvelde yer alanlar.
- Kamu kurumlarında işçi olarak görev yapanlar.
Tazminat almak için gerekli şartlar nelerdir?
Bu tazminattan yararlanmak isteyen bir kamu memuru yukarıda belirtilen kamu personellerinden biri olmalıdır. Aynı zamanda tazminattan yararlanmak içinde bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar ise şöyledir:
- Emekli olmak isteyen ya da emekliye sevk olunanlar (kendi istekleriyle veya re’sen),
- Haklarında toptan ödeme hükümleri uygulananlar (5434 sayılı Kanunun 82’nci maddesinde toptan ödeme düzenlenmiştir)
- Emekliyken tekrar hizmete alındıktan sonra cezayen olmamak üzere görevlerine son verilenler
- Kendi kusurları olmaksızın sözleşmesi feshedilen ya da hizmet sürelerinin bitiminde ayrılan sözleşmeli subay, sözleşmeli astsubay, uzman erbaş ve sözleşmeli erbaş ve erler
- Terhis olan yedek subaylar
Tazminat ne kadardır, nasıl hesaplanır?
Belirtilen şartlar dahilindeyseniz tazminat almaya hak kazanırsınız. Tazminat miktarıysa 12.105 gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpılarak elde edilen tutardır. Fakat belirtilen gösterge rakamı Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2014 ve 2015 Yıllarını Kapsayan 2. Dönem Toplu Sözleşme’nin 9'uncu maddesinde yer alan; “375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 1 inci maddesinin (D) fıkrasında yer alan (12.105) gösterge rakamı (13.558) olarak uygulanır” ifadesiyle 13.558 gösterge olarak uygulanmaktadır. Bu hesaplanan miktardan en sonunda damga vergisi düşülmektedir.