Görev Süresini Tamamlayan İlk Bayraktar TB2 İHA Emekliye Ayrıldı

Baykar tarafından milli olarak geliştirilen ve Türkiye'nin savunma sanayisinin simgesi haline gelen Bayraktar TB2 İHA, gökyüzünde bir milyon saate yakın uçuş süresini başarıyla geride bıraktı.

11.09.2024-12:49 - (Son Güncelleme: 11.09.2024-12:49) Görev Süresini Tamamlayan İlk Bayraktar TB2 İHA Emekliye Ayrıldı

Bayraktar TB2 filosunun önemli bir üyesi olan ve 2014 yılında envantere giren S5 kuyruk numaralı İHA, 10 bin saatlik uçuş süresini tamamlayarak gövde ömrünü tamamlayan ilk İHA olarak tarihe geçti.

S5 Kuyruk Numaralı İHA’nın Başarıları

Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterine 2014'te katılan S5 kuyruk numaralı Bayraktar TB2, özellikle Türkiye'nin terörle mücadelesinde ve çeşitli harekâtlarda kritik roller üstlendi. Hendek Operasyonları, Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı, Bahar Kalkanı ve Pençe harekâtlarında 750'den fazla sorti gerçekleştiren S5 İHA, toplamda 10 bin saat uçuş süresine ulaştı. Bu başarılarla birlikte gövde ömrünü tamamlayan ilk İHA olarak emekli oldu.

Yeni Görevine Veda Töreniyle Uğurlandı

Bayraktar TB2 S5 İHA’nın hizmetten çekilmesi nedeniyle İstanbul’daki Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi’nde bir tören düzenlendi. Törene Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu ve Baykar yöneticilerinin yanı sıra birçok üst düzey yetkili katıldı. Törenin ardından, S5 İHA eğitim ve test uçuşlarında kullanılmak üzere Baykar bünyesine devredildi. Kara Kuvvetleri’ne ise üretim hattından çıkan yeni T510 kuyruk numaralı Bayraktar TB2 SİHA hediye edildi.

Bayraktar TB2’nin Yükselen Başarı Grafiği

Bayraktar TB2 İHA'lar, 2014 yılından itibaren toplamda 900 bin saatten fazla uçuş gerçekleştirdi. %93 yerlilik oranıyla üretilen bu İHA'lar, Türkiye'nin yanı sıra birçok ülkenin savunma sanayisinde de görev alıyor. NATO ve AB üyesi ülkeler dâhil olmak üzere dünya genelinde birçok ülkenin envanterine giren Bayraktar TB2, uluslararası arenada da büyük ilgi görüyor.

Fıçı Tonosu Yapan İlk SİHA

Bayraktar TB2, dünya havacılık tarihinde bir ilke daha imza atarak 31 Mayıs 2024'te otonom fıçı tonosu manevrasını başarıyla gerçekleştiren ilk SİHA oldu. Bu manevra, savaş jetlerinin kaçış taktiklerinden biri olarak biliniyor ve şimdiye kadar hiçbir SİHA tarafından başarılamamıştı.

Uluslararası Başarılar ve İhracat Rekorları

Türkiye’nin savunma sanayisinde adını tüm dünyaya duyuran Baykar, Bayraktar TB2 ve diğer sistemlerin ihracatıyla rekorlar kırmaya devam ediyor. 2023 yılında 1,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Baykar, dünya genelinde SİHA ihracatının lideri oldu. 33 ülkeyle Bayraktar TB2, 10 ülkeyle ise Bayraktar AKINCI TİHA için ihracat anlaşmaları imzalayan firma, gelirlerinin %90’ından fazlasını ihracattan elde etmeyi başardı.

Sivil Görevlerde de Kritik Rol

Bayraktar TB2 İHA’lar, askeri operasyonların yanı sıra sivil görevlerde de aktif olarak kullanılıyor. Deprem ve orman yangınlarıyla mücadele gibi doğal afetlerde kritik roller üstlenen İHA’lar, 2023 Kahramanmaraş depremi ve 2020-2023 yılları arasında çıkan 3.166 yangında aktif görev aldı.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal