Sanatsal çiçekler, sanatsal duruşlu çiçekler galerimizde.
Gördüğünüzde koparmaya kıyamayacağınız 16 sanatsal çiçek
Hepsi birbirinden tuhaf görüntüye sahip çiçekler görenleri hayrete düşürdü.
İşte birbirinden tuhaf görüntülere sahip çiçeklerin fotoğrafları...
Çiçek nedir?
Çiçek bir bitkinin üreme organlarını taşıyan kısmıdır. birçoğu hoş kokulu ve güzel renklidir. bunun için, süs olarak, bahçelerde, parklarda, evlerde yetiştirilir.
Çiçek, birbiri üzerine yığılmış yaprakların biçim ve renk değiştirmiş şeklinden başka bir şey değildir. sonradan meyva şeklini alır, tohumları ile yeni yeni bitkilerin doğmasını sağlar.
Henüz açılmış bir badem çiçeğini alalım, yakından inceliyelim. bunun birtakım kısımlardan meydana geldiğini görürüz. bu parçacıklardan hepsinin bitkinin üremesinde önemli görevleri vardır.
Çiçekler çoğunlukla dallara bir sapla bitişmişlerdir. dala, sapsız olarak, doğrudan doğruya bitişenleri de vardır. çiçek sapının bir ucu genişliyerek bütün çiçeği üzerinde taşıyabilecek bir tabla halini almıştır. buna çiçeklik veya çiçek tablası denir.
Çiçeğin altında, hemen dışında, beş parçalı yeşil yapraklar bulunduğunu görürüz. bunların her biri çanak yaprağı dır. hepsine birden çanak denir. bunlar gerek renk, gerekse yapılış bakımından öteki yapraklardan farklı değildir.
Çanak yapraklarının hemen içinden beş tane pembe renkli, daha büyük yapraklar çıkar ki bunlar da çiçeğin taçraprağı dır. bu, çiçeğin renkli olan kısmıdır. taç yaprakları gülde pembe, kırmızı, sarı; zambakta beyaz, minede mavi, çiğdemde sarı, leylâkta eflâtun vs. dir.
Taç yapraklarının ortasında uçları topuzlu, kendileri ince uzun birtakım iplikçikler vardır. bunlar çiçeğin erkek organları dır. erkek organların ortasında dişi organ vardır ki bunun da biçimi bir sürahiye benzer. çiçeğin çanak yaprakları ile taç yaprakları erkek ve dişi organları korumaya yarar.
Gördükleri iş hepsinde aynı olmakla beraber, birçok bitkilerin çiçeklerinin yapılışı, biçimleri birbirine uymaz. badem, menekşe, gül gibi bitkilerde erkek ve dişi organlar aynı çiçek üzerinde bulunurlar. bazı bitkilerde ise erkek ve dişi organlar ayrı ayrı çiçeklerde yer almışlardır.
Örneğin fındık ağacında bir kök üzerine açan çiçeklerin bir kısmı erkek, bir kısmı da dişi çiçeklerdir. bu gibi bitkilere bir evcikli bitkiler denir. erkek ve dişi çiçekler ayrı ayrı köklerin üzerinde de yer alabilir. iki evcikli bitkiler de, örneğin söğütte olduğu gibi, erkek çiçekler hep bir ağacın, dişi çiçekler de hep başka bir ağacın üzerinde toplanmışlardır.
Bazı bitkilerin çiçeklerinde çanak, taç, erkek ve dişi organların dördü birden bulunmasına karşılık bazılarında bunlardan biri noksan olabilir. böylelerine noksan çiçek denir. bunun gibi tamamen, kısır olan çiçekler de vardır.
Çanak yaprakları iki veya daha fazla sayıda olabilir. gelincikte iki çanak yaprağı bulunur, çiçek açınca bu yapraklar kendiliğinden düşer. lâlenin üç çanak yaprağı ise tıpkı taç yaprakları gibi renklidirler.
Çiçeklerin diplerinde tatlı bîr sıvı bulunur. bu balözüdür. böcekler, bilhassa arılar, balözünü emmek için çiçeklerin tâ içlerine kadar girerler. böylece, çiçeğin döllenmesini sağlamış olurlar.
Badem, elma, erik, portakal, bakla, bezelye gibi bazı bitkilerde çanak ve taç yaprakları ayrı ayrıdır. bunlar taç yaprağı ayrı olan bitkiler takımım meydana getirirler. patlıcan, biber, kabak, zeytin, üzüm, kekik, nane vs. gibi bitkilerin çanak ve taç yaprakları birbirine kaynaşmıştır. bunlar da taç yaprağı bitişik olan bitkiler takımını meydana getirirler. dut, ıspanak, pancar vs. gibi bitkilerde ise taç yaprağı hiç bulunmaz.
Erkek organların başındaki topuzlu başçığın içindeki iki kese çiçek tozu denilen sarı veya kırmızı bir tozla doludur. çiçeğin dişi organı biçim bakımından küçücük bir sürahiye benzer. bunun şişkin olan tarafına yumurtalık adı verilir.