Gökyüzü şöleni herkesi hayran bıraktı…

Gökyüzünde oluşan "Perseid meteor yağmuru" herkesi hayran bıraktı. Bu şölen tarihi alanlarda ise fotoğraf tutkunlarının güzel kareler yakalamasını sağladı.

13.08.2024-13:36 - (Son Güncelleme: 13.08.2024-13:36) Gökyüzü şöleni herkesi hayran bıraktı…

  Kocaeli'nin İzmit ilçesindeki antik su kemerinde, Burdur'un Gölhisar ilçesinde bulunan UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ndeki Kibyra Antik Kenti'nde ve Bergama Akrapolü'nde "Perseid meteor yağmuru" gözlemlendi.

 

Antik Su Kemeri Hayran Bıraktı

Kocaeli'nin İzmit ilçesindeki antik su kemeri, Milattan sonra 2. yüzyılda imparator Trajan döneminde Nicomedia Valisi Plinius tarafından yaptırıldığı öğrenilen Üçtepeler antik su kemeri, yaklaşık 50 metre uzunluğunda, 15 metre uzunluğunda ve iki katlı inşa edilen yapısıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Doğal ve tarihi görünümün çeliklerin versiyonlarıyla birleşen su kemeri, tarihsel tanıklık ve geçmişin izlerini sürmek isteyenlerin özel durakları arasında yer alıyor. Perseid meteor yağmurunun gözlemlendiği kemer, ömür boyunca doğal güzelliklerle fotoğraf tutkunlarının ziyaret etmesi için dikkati üzerine çekiyor.


Burdur’ da Dikkat Çekici Görüntülerin Sahibi Oldu

Fotoğraf ve gökyüzü meraklılarının Kültür ve Turizm Bakanlığından özel izin alarak gece girebildiği antik kentte, Perseid meteor yağmurunda dikkat çekici görüntüler oluştu. Burdur’ da yer alan Antik Kentin 108 kilometre uzaklıkta bulunan ve dünyanın en nadir antik eserleri arasında yer alan Medusa mozaiği ve 1300 yıl sonra tekrar su akan çeşmesiyle tarih meraklılarının uğrak noktaları arasında yer alan Kibyra Antik Kenti, gece sunulan gökyüzü manzaralarıyla dikkat çekti.


"Özellikle çeşme yapısı gece gökyüzüyle benzersiz bir manzara oluşuyor"

Kibyra Üyesi Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Prof. Özüdoğru, Roma dönemi gladyatörleriyle, tarımıyla ve endüstrisiyle ön plana çıkan kentte, 2006 yılında kazılara başladıklarını ve o gün bu yana MÖ 300 ile MS 700 yılları arasında yaklaşık 1000 yıllık bir dönemdeki yaşamı arkeolojik verilerle desteklediklerini kaydetti.


Dünya’ da Eşi Olmayan Mozaiğe ve Çeşmeye Sahipler

Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleriyle sağladığı kazı çalışmaları kapsamında kentte çok önemli bulgular elde ettiğini anlatan Özüdoğru, odeon yapısında dünyadaki eşi olmayan Medusa mozaiği ve çeşmenin bunların arasında yer aldığını belirtti.

Gece yapılacak bu tür etkinliklerin ancak Kültür ve Turizm Bakanlığından alınması özel izinlerle mümkün olduğunu belirten Özüdoğru, "Şu anda özellikle gece gökyüzü fotoğrafıyla ilgili birçok kişi ilgileniyor. Bakanlığımızdan alınan bir izinle bunu gerçekleştirebiliyorlar.” dedi.


Anadolu Ajansı, "Perseid Meteor Yağmuru" Uzun Pozlama Tekniğiyle Görüntüledi

İzmir'in Bergama ilçesinde UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Bergama Akropolünde, "Perseid meteor yağmuru" gözlemlendi.

 

Kentten 103 kilometre uzakta bulunan Anadolu'nun eşsiz tarihi hazinesi arasında yer alan ve tarih meraklılarının uğrak noktaları arasında bulunan Bergama Akropolü, gece boyunca sunduğu gökyüzü manzaralarıyla dikkat çekiyor.


Kurulduğu yüksek tepeden verimli topraklara ve su kaynaklarına bakan ve Makedon Kralı Büyük İskender'in kenti olarak da bilinen antik kent, Anadolu Ajansı (AA) birliklerince Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan özel izinle kentteki tarihi yapılar ile "Perseid meteor yağmuru" ve yıldızlı gökyüzü uzun pozlama tekniğiyle görüntülendi.

 

Damla Eroğlu
damlaeroglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal