Gökçeada'da Tarım ve Hayvancılığın 8.800 Yıllık Geçmişi

Gökçeada'da tarım ve hayvancılığı temel alan yerleşimlerin 8.800 yıl öncesine uzandığı keşfedildi.

08.10.2024-12:44 - (Son Güncelleme: 08.10.2024-12:44) Gökçeada'da Tarım ve Hayvancılığın 8.800 Yıllık Geçmişi

Gökçeada'da Tarım ve Hayvancılık Tarihi

Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde tarım ve hayvancılıkla ilgili yerleşik toplulukların varlığı, 8.800 yıl geriye gidiyor. Bu bulgu, Uğurlu-Zeytinlik Höyüğü kazısı ile ortaya çıkarıldı.

Kazılar 2009'dan Beri Devam Ediyor

Dünyanın ilk "Cittaslow (sakin şehir) adası" unvanına sahip olan Gökçeada'daki kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izni ile 2009'dan bu yana, Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Burçin Erdoğu ve ekibi tarafından sürdürülmektedir.

Önemli Buluntular Elde Edildi

Prof. Dr. Burçin Erdoğu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uğurlu köyünün 900 metre doğusundaki höyükte yürütülen kazılarda elde edilen bulguların Gökçeada ve çevresindeki adaların tarihine ışık tuttuğunu ifade etti.

İlk Yerleşik Topluluklar ve Tarım

Bu yıl gerçekleştirilen kazılarda, 8.800 yıl öncesine tarihlenen ilk yerleşik toplulukların tarım ve hayvancılıkla uğraştığı tespit edilmiştir. Bu toplulukların koyun, keçi, sığır gibi evcil hayvanları ve buğday, arpa gibi tahılları ana karadan adaya getirdikleri anlaşılmaktadır.

Hayvancılıkla Geçim

Elde edilen veriler, bu topluluğun genel olarak hayvancılık yaptığını, tarımı minimal düzeyde uyguladığını ve geniş bir arazide avcılık ve toplayıcılık yaptığına işaret etmektedir. Aynı zamanda, kısmen balıkçılıkla da geçim sağladıkları belirlenmiştir.

Binalar ve Ticaret

İlk yerleşik toplulukların yuvarlak planlı, çukur tabanlı binalarda yaşadığı, yapılarının kireç sıvalı tabanları ve ahşap ile saz örgülü duvarlarla inşa edildiği ortaya konulmuştur. Bu toplum, seramik yapımında çalışmamış, fakat yontma taş aletlerin yapımında ustalaşmıştır.

Ayrıca, buluntularda obsidyen, agat ve nefrit gibi değerli malzemelerin varlığı, ticaretin erken dönemlere kadar uzandığını göstermektedir.

Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde Uğurlu-Zeytinlik Höyüğü kazısı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür...

Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde Uğurlu-Zeytinlik Höyüğü kazısı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izniyle 2009'dan bu yana sürüyor. Alandaki buluntular, tarım ve hayvancılığa dayalı ilk yerleşik toplulukların varlığının 8 bin 800 yıl öncesine dayandığını gösteriyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal