TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, milli savaş uçağı KAAN'ın 21 Şubat’ta gerçekleştirdiği ilk uçuşunun ardından, heyecanlarını, gururlu sevinçlerini ve verdikleri büyük emeklerinden bahsetti.
Genel müdür Kotil, 17 bin çalışanın emek verdiğinden bahsederek, KAAN'ın F-22 ve F-35'ten daha üst teknoloji olduğunu ifade ederek sözlerini şu şekilde sürdürdü: ‘‘Uçak 5. nesil olunca bugün var olan bütün uçaklarla savaşabiliyor anlamına geliyor. İlk uçuş çok önemliydi. 25 ton bir cihaz. İçinde yok yok aslında. Bilgisayarı, hidrolik sistemi, güç dağıtım sistemi her şey var. Bir savaş uçağında olabilecek her şeyi yüksek teknoloji olarak yer verdik.’’
KAAN’da kullanılan malzemelerin yerli olduğundan bahseden Kotil, ‘‘İniş takımları yerli, jenaratörü yerli, kanopisi yerli bir matoru ve fırlatma koltuğu dışında tümüyle yerli bir uçak. Türklerin şimdiye dek yaptığı en komplesk mühendislik cihazı bu’’ dedi.
‘‘Büyük başarılar kalpten çıkar beyinden çıkmaz!’’
Binlerce insanla tam bir ekip halinde zorun zorunu yaptıklarını belirten Kotil, ‘‘Ben yıllardan beri bu işin içinde olan biriyim. Büyük başarılar kalpten çıkar beyinden çıkmaz. Bu kalpten çıktı. Uçağı 2028'de teslim etmeyi planlıyoruz. Bu Türkiye'nin başarısı. Çok büyük projelerinin en büyük düşmanı "acaba" sorusu. Büyük projelerde "acaba" kelimesini yasaklamak lazım. İstiyorsak yaparız, Allah nasip eder, etti. Türkiye bu genç kadrosuyla Almanya'yı da, Fransa'yı da, İngiltere'yi de geride bırakır’’ ifadelerine yer verdi.
Kotil, dünyada bu kadar kısa bir sürede yapılan en başarılı proje olduğunu belirterek sözlerine şu şekilde devam etti: ‘‘Eurofıghter, F-16, Rafael uçakları KAAN'dan daha alt teknoloji. Dost ve Kardeş ülkelerin KAAN'a ilgisi var. KAAN'ın 6. Nesle dönüştürülmesi için de çalışma yapılıyor… ANKA-3'ü 1 sene içinde teslim edeceğiz. Yerli Türk motoru da geliyor. TEI, Ukrayna'daki firmalarla çalışıyor. Milli motorun uçağın teslim sürecine yetişmesini umuyoruz. Gök Vatan'a bir füze girdiğinde bir Roketsan'ın füzeleriyle karşılaşacağız. Bir de KAAN'la karşılaşacağız. 5. nesil olduğu için çok uzaktan angaje oluyor.’’