Göcek'te Devasa Bir Deniz Canlısı Görüntülendi

Göcek’te saat 10 sularında tekneyle denizde seyreden vatandaşlar devasa büyüklükte bir canlı gördü. Bu anları cep telefonları ile de kaydettiler. Paylaşılan bu görüntülerde görünen canlı vatandaşlarda şaşkınlık yarattı.

28.08.2021-13:04 - (Son Güncelleme: 28.08.2021-13:04)

Mavi tur teknesi kaptanı olan İlknur Asar ve teknede personel olan Buse İnceler, Göcek’te tekne ile seyrederken sabah 10.00 sularında denizde ilginç bir canlı gördü. İlk defa gördükleri bu canlıyı telefonları ile kaydeden kadınlar, daha sonra bu canlının devasa boyutlarda bir deniz kaplumbağası olduğunu fark ettiler. Normalde okyanuslarda yaşayan deri sırtlı deniz kaplumbağası Türkiye’de ilk defa görüldü.

DERİSİ TİMSAH DERİSİ GİBİYDİ

Olay ile ilgili açıklamalarda bulunan kaptan İlknur Asar, tekneyle personel götürmek için yola çıktığını ve ilk defa böyle bir canlı gördüğü söyledi. İlk önce yunus sandıklarını belirten Asar, canlı yaklaştıktan sonra ise şaşkınlıkla canlının ne kadar büyük olduğunu anlattı. Asar, kaplumbağanın neredeyse bot büyüklüğünde olduğunu ve 10 kilogramlık kocaman karpuz gibi bir kafası olduğunu belirtti.

Hayatında ilk defa böyle bir canlı gördüğünü kaydeden İlknur Asar devasa kaplumbağa ile ilgili ; ‘Caretta carettaya benziyordu ama çok büyüktü ve bu caretta olamaz dedik. Ne olduğunu bilemedik. Derisi timsah derisini andırıyordu. Bir an denize atlayıp dokunmak istedim ama korkutmamak için vazgeçtim. Buse ile videosunu çektik.’ sözlerini kullandı.

CANLI GÖREN İLK İKİ KİŞİ

İlknur Asar, gördüğü canlının ardından anında DEKAMER’i aradı. DEKAMER ise canlı ile ilgili, siyah derili deniz kaplumbağası olduğunu ve Akdeniz’de nadiren görüldüğünü aktardı. Asar kaplumbağayı gördüğü için olan heyecanını; ‘Gerçekten inanılmaz çok heyecanlandım. Galiba bu canlıyı Türkiye kıyılarında canlı olarak ilk defa gören iki kişi biziz.’ sözleri ile aktardı.

‘ÇOK HEYECAN VERİCİ BİR DURUM’

Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) Başkanı Dr. Ali Fuat Canpolat da görülen canlı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Canpolat, bu canlının dünyadaki 7 tür deniz kaplumbağası türünden deri sırtlı deniz kaplumbağası olduğunu belirtti. Canpolat, bu kaplumbağa türü ile ilgili 2 metre uzunluğa ve 500 kilogram ağırlığına ulaşabildiklerini ekledi.

Canpolat; ‘. Ben bunu 2004 yılında Adana Yumurtalıkta ölü olarak görmüştüm. Ama Göcek’teki bu görüntü Türkiye kıyılarındaki ilk defa canlı görüntüsü oldu. Harika, çok güzel ve heyecan verici bir durum.’ Dedi. Daha önce Akdeniz’de bu canlının yuvası olduğunun tespit edilemeyen Canpolat, bu özer türün Akdeniz’de görülmesinin kendisini heyecanlandırdığını belirtti.

İLK DEFA CANLI OLARAK TESPİT EDİLDİ

Konu ile ilgili Pamukkale Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eyüp Başkale de açıklamalarda bulundu. Uzman isim bu canlının görüntülenmesinin çok önemli bir bulgu olduğunu belirtti. Akdeniz’de 5 tane kaplumbağanın yaşadığını daha önce tespit ettiklerini belirten Başkale bunların 2’sinin Türkiye’de yuva yaptıklarını söyledi. Başkale, bu iki türün Caretta caretta ve Yeşil deniz kaplumbağası olduğunu belirtti. Uzman isim, daha önce ölü olarak görülen deri sırtlı deniz kaplumbağasının canlı olarak görüntülenmesinin çok önemli bir gelişme olduğunu ifade etti.

NESLİ TEHLİKE ALTINDA

Başkale; ‘Gönüllülerimiz aracılığıyla yapmış olduğumuz çalışmalarda Göcek açıklarında bir Deri sırtlı deniz kaplumbağasını canlı olarak görüntülemiş olduk. Bu bulgu bizim için çok önemli. Çünkü deniz alanlarının korunmasında önemli bir veriyi elde ediyor. Bu deri sırtlı deniz kaplumbağası yaklaşık 2 metre boylarında ve 600 kilogram ağırlığa kadar çıkabiliyor. Nesli hassas derecede tehlike altında.’ İfadelerini kullandı.

YORUM YAZ..
Modal