Gizli şeker nedir, belirtileri nelerdir, kimlerde görülür, nasıl tedavi edilir? Gizli şeker hastalarının kalp krizi riski yüksek

Gizli şeker, kan şekerinin olması gerekenden yüksek olması ama şeker hastası kabul edilmeyecek seviyede olmasıdır. Ülkemizde görülme sıklığı oldukça yüksek olan gizli şekerin belirtilerini ve tedavi yöntemini derledik. İşte gizli şekerin 13 kritik belirtisi...

15.03.2022-17:00 - (Son Güncelleme: 15.03.2022-17:52)

Gizli şeker, kan şekerinin olması gerekenden yüksek olması ama şeker hastası kabul edilmeyecek seviyede olmasıdır. İstatistiklere göre, Türkiye’de her 3 kişiden 1’inin gizli şekeri vardır.

Gizli şeker nasıl anlaşılır?

Gizli şekerin tespit edilebilmesi için kan şekeri ya da oral glikoz tolerans testi (OGTT) yapılmaktadır. Bu testlerin yapılabilmesi için ise kişinin tüm gece aç kalması gerekmektedir. 

Kimler risk grubunda?

Gizli şekerin en önemli belirtisi aniden gelişen acıkma olayıdır. Gizli şekeri olan kişinin ilk olarak öğünleri çoğalır daha sonrasında ise öğünlerinin arasındaki zaman kısalmaya başlar. Öğün araları 4 ila 4,5 saatten 2 ila 3 saate kadar düşmektedir. Açlık şiddeti artan kişi düşen kan şekerini yükseltip kontrol altına alabilmek için tatlılara yönelmeye başlar. 

- Fazla kilo sorunu olanlar

- Ailesinde diyabet öyküsü olan kişiler

- Bel çevresi genişliği erkeklerde 102 kadınlarda 88 santimin üzerinde olan kişiler

- Trigliserid düzeyi yüksek olan kişiler

- HDL kolesterol düzeyi düşük olan kişiler

- Hipertansiyon hastaları 

Gizli şeker nedir?

Gizli şekerin belirtileri nelerdir?

- Çok fazla kilo alma ve verme

- Tatlı yeme isteğinin artması

- Sürekli aç hissetme

- Şeker düşmesi

- Gündüzleri uyuklama

- Sinirlilik ve öfke problemleri

- Görmede bulanıklık

- Halsizlik ve yorgunluk

- Huzursuzluk

- Depresyon

- Sabah zor uyanma

- Artan susuzluk hissi

- Gebelikte kan şekerinin bozulması

Gizli şeker hastalarının kalp krizi riski yüksek!

Gizli şeker belirtileri nelerdir?

Gizli şeker hastası olan bireylerin kalp hastalıklarına yakalanma riski çok daha yüksektir. Gizli şekerin en önemli özelliği hem diyabete dönmesi hem de başka hastalıklara yakalanma riskini artırmasıdır. Konu ile ilgili yapılan araştırmalar, gizli şeker hastası olan kişilerin kalp ve damar hastalıklarına yakalanma oranını 2 kat fazla olduğunu ortaya koymuştur. Aynı zamanda bu risk diyabet hastalarında 4 kat artmaktadır. Eğer gizli şeker hastalığı erken teşhis edilirse, yaşam tarzı ve beslenmede yapılacak olumlu değişimlerle sağlanırsa bu riskler en aza indirilebilir.

Gizli şeker nasıl tedavi edilir?

Gizli şekerin tedavisini yaşam tarzı ve beslenme düzeni oluşturmaktadır. Buradaki amaç kan şekeri seviyesinin normal düzeyde tutmaktır. Bu kapsamda tamamen kişiye özel bir beslenme ve egzersiz programı hazırlanır. Kişinin daha sağlıklı beslenmesi, şekerden uzak durması, daha fazla hareket etmesi planlanır. Bu sayede diyabete yakalanma riski de azalır.

YORUM YAZ..
Modal