Gizli Şeker Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Şeker hastalığına yatkın bünyelerde, vücuttaki kan dengesini sağlayan insülin hormonunun çalışması bozulmaya başlar. Bozulmaya başlayan insülin kendini hemen şeker hastalığı olarak ortaya koymaz. Peki gizli şeker hastalığının belirtileri nelerdir? Gizli şeker hastalığının tedavisi nasıl olmalıdır?

30.09.2020-10:21 - (Son Güncelleme: 30.09.2020-13:26) Gizli Şeker Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Her üç kişiden birinde gizli şeker hastalığına rastlanmaktadır. Araştırmalar ise gizli diyabet hastalarının çoğunu 10 yıl sonunda Tip 2 diyabet olduğu gözlemlenmiştir. Fazla kilo, aktivitesiz (sedanter) yaşam biçimi, yüksek kan basıncı, yüksek kan kolesterolü, birinci derece aile yakınında Tip 2 diyabet olması, doğum ağırlığı 4000 gramın üstünde bebek dünyaya getirme gizli şekerin sebepleri olabilir.

BELİRTİLERİ

Bireylerde prediyabet ya da gizli şeker, çoğunlukla belirli bir şikayet veya bulguya rastlanmaz. Araştırmalara göre prediyabeti olan bireylerin ancak yüzde 10'unda belli şikayetlerin varlığı tespit edilmiştir. Bu sebeple, gizli şeker tanısı genelde farklı sağlık problemleri için yapılan kan tetkiklerinde tesadüfen ortaya çıkar.

Şeker hastalığı henüz gelişmeden bazı belirti veya bulgular kendini gösterebilir. Vücut ağırlığının yükselmesi, sık sık açlık hissi, çok yeme ihtiyacı, yüksek kan basıncı, kan kolesterolünün yükselmesi, halsizlik, yorgunluk, konsantrasyonda azalma ve ciltte renk değişmesi (kıvrım bölgelerinde cildin koyulaşması) ile şeker hastalığı gelişmeden de kendini belli edebilir.

TEDAVİSİ

Gizli şekerini düzeltmek için bazı önlemler alınması gerekir. Buradaki hedef, insülinin normal fonksiyonuna geri dönmesini sağlamaktır. Sağlıklı ve dengeli beslenmek önemlidir. Çok fazla karbonhidrat tüketiminden uzak durulmalıdır. Düzenli spor ve egzersiz yapmak oldukça önemlidir. Aktiviteleri günlük olarak artırmak hedefe konulmalıdır. Mesela araçla seyahat yerine yürümek veya bisiklete binmek iyi bir çözüm olabilir. Vücudun fazla kilolardan kurtularak, ideal kiloya gelmesi hedeflenmelidir, vücut kitle indeksinin 18–25 aralığına gelmesi sağlanmalıdır. Diyetisyen eşliğinde uygun perhiz programlarına başlamak ve egzersiz planları yapmak iyi olabilir. Sigara ve alkol kullanmayı bırakmak gerekir. Bu önlemlerin haricinde, bir doktorun değerlendirmesi sonucu gerekli görüldüğü takdirde kişiye ağızdan antidiyabetik ilaçların reçete edilmesi de gerekebilir.

Eğer kan tetkikleriniz sonucunda gizli şeker ortaya çıkmışsa, uzman bir doktora başvurmak en önemli adımdır.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal