Gizemli Uyku Hastalığı Nedir?

Birinci Dünya Savaşı'ndan kısa bir süre sonra Avrupa’da gizemli bir hastalık meydana geldi. Bu hastalık öyle bir hastalıktı ki milyonlarca insanın yaşamını yitirmesine neden oldu. Gizemli uyku hastalığı nedir? Detaylar haberimizde...

09.11.2021-17:14 - (Son Güncelleme: 09.11.2021-17:29) Gizemli Uyku Hastalığı Nedir?

Birinci Dünya Savaşı'ndan kısa bir süre sonra Avrupa’da gizemli bir hastalık meydana geldi. Bu hastalık öyle bir hastalıktı ki milyonlarca insanın yaşamını yitirmesine neden oldu. Gizemi halen daha devam eden hastalığa yakalananların hareket kabiliyetleri sınırlandı ve uzunca bir süre konuşamadılar. Uzun süren hareketsizlik ve sessizlik beraberinde uykuyu getirdi. Uyku hastalığını insanları öylesine yordu ki bu hastalığı uğradığı kişiler ya felç kalarak hayatlarına bir heykel gibi devam ettiler ya da hareketsiz kalarak yaşamlarını yitirdiler. 


HASTALIK DOMİNO TAŞI GİBİ YAYILDI

Uzmanlar milyonlarca kişinin yaşamını yitirmesine neden olan bu hastalığı araştırmak için var gücüyle çalıştı. Dönemin uzman isimlerinden bir kısmı bu hastalığın Birinci Dünya Savaşı esnasında olduğunu varsaydılar. Savaş yıllarında Paris'te bir hastanede askerlerde görülen tembellik ve uykusuzluk davranışlarını da bu düşünceye gerekçe olarak sundular. Doktorların iddialarına göre, Birinci Dünya Savaşı'ndan dönen askerler pek çok hastalığı da beraberinde getirdiler. Askerlerden biri herhangi bir tanı konulamayan hastalığa yakalandı ve sözü edilen askerde sürekli uyuma hali gözlemlendi. Kısa bir süre sonra bu hastalık 60 asker de daha görülmeye başlandı. Doktorların tanı koymak için yaptıkları her çalışma başarısızlık ile sonuçlandı.

UYKU HASTALIĞI SİVİLLERİ DE ETKİLEDİ

Birinci Dünya Savaşı'ndan dönen askerlerde görülen uyku hastalığı kısa bir süre sonra sivillerde de görülmeye başladı. Viyana'daki bir nörolog tarafından bu durum fark edildi. Hastalık öylesine yayıldı ki kısa bir süre içerisinde tüm klinikler benzer şikayetler ile giden hastalar ile doldu. İnsanlar, yemek masasında, yürürken ve konuşurken bir anda uyuyakalıyorlardı üstelik nedeni de bilinmiyordu.

BAŞ AĞRISI İLE BAŞLAYIP ÖLÜME İLE SONUÇLANDI


1917 yılında sinir hastalıkları uzmanı Avusturyalı Doktor Constantin Von Economo, uyku hastalığı ile ilgili belirtilerini içeren bir rapor hazırladı. Gerekli incelemeler sonucunda Von Economo, uyku hastalığının baş ağrısı ve halsizlikle başladığını ardından da uykusuzluk ve hareketsizliği getirdiğini ve ölüm ile sonuçlandığını söyledi. 

Doktor Constantin Von Economo'nun yaptığı çalışmaya göre o senelerde hastalık çok hızlı bir şekilde yayıldı ve maalesef önlenemedi. Bu hastalık özellikle de 15 ila 35 yaş arasındaki bireyleri etkisi altına aldı.

HASTALIK BEYİNDE ŞİŞLİĞE NEDEN OLDU

Milyonlarca kişinin yaşamını etkileyen bu hastalığın karanlık yönlerini aydınlatmak için mücadele eden Von Economo, uyku hastalığından ölen bir kişi üzerinde yapılan otopside insan beyninde kişinin birçok hareketini engelleyebilecek bir şişliği fark etti. Bu şişlik açlık, kızgınlık ve acı gibi duyguların yer aldığı ön beyin bölgesi olan Hipotalamus'taydı. Von Economo'nun elde ettiği veriler sonucunda Viyana'da bu hastalık 'Letarjik Ensefalit' ismini aldı. Hastalık sadece Viyana ile sınırlı kalmadı, dünyanın birçok yerinde vakalar meydana geldi.

1 MİLYON İNSAN YAŞAMINI YİTİRDİ

Kaydedilen bilgilere göre bu hastalık neticesinde 1 milyon insan yaşamını yitirdi ve milyonlarca insan da adeta bir heykel gibi donmuş bir şekilde yaşamını sürdürdü. Dönemin şartları ve bir yandan İspanyol salgının da var olması sebebi ile yeterli çalışma sağlanamayan 'uyku hastalığı' gizemli bir hastalık olarak tarihe izini bıraktı.

YORUM YAZ..
Modal