Girit’in Meşhur Yemekleri

Yunanistan’ın Girit adası denizi, kumsalı ve doğal güzellikleriyle turistlerin en çok tercih ettikleri tatil yerlerinden birisi. Peki Girit’in meşhur yemekleri nelerdir? İşte detaylar…

16.06.2020-17:38 - (Son Güncelleme: 16.06.2020-17:34) Girit’in Meşhur Yemekleri

Egenin en güzel, en doğal malzemelerinin bulunduğu Girit adasında turistler kendilerine uygun yemek bulmakta da zorlanmıyorlar.

Yemeklerde çoğunlukla Ege’ye özgü otlar ve Ege’ye özgü doğal zeytinyağı kullanılmakta. Balık çeşidi açısından da oldukça zengin olan Girit adasında Girit’in meşhur yemekleri hakkında bilgi verirken sıklıkla deniz ürünlerinden bahsedeceğiz. Yemeklerde çoğunlukla deniz ürünleri ile Ege’ye özgü otların birleştiğini görüyoruz. Bunun yanı sıra Girit’in yemek kültüründe Akdeniz mutfağının etkisini de sıklıkla görüyoruz. Peki bu Girit’in meşhur yemekleri arasında tam olarak neler var? İşte sizin için seçtiğimiz Girit lezzetleri…

Kuzu Çevirme

Girit adasında çoğunlukla dana gibi büyükbaş hayvanlar yerine kuzu gibi hayvanlardan elde edilen et yemekleri öne çıkıyor. Kuzu çevirme yumuşak olması için çok ağır ateşte pişirilerek servis ediliyor. Yağı dışarı akıtılarak pişirildiği için hafif bir yemek olduğuna da söyleyebiliriz.

Yoğurtlu Kuzu Çevirme

Standart kuzu çevirmenin yoğurda bulanarak servis edildiği bu yemek de Girit halkı tarafından en çok tercih edilenler arasında yer alıyor.

Salatalar

Otların yemeklerde fazlaca kullanıldığı Girit Adası’nda elbette salata tüketimi de çok fazla göze çarpıyor. Yunanlılara özgü dakos salatası ve Girit’te yetişen otlarla yapılan horiatiki en ünlüleri arasında. Patlıcan salatası, avokado salatası gibi türlerine de rastlamak oldukça mümkün.

Kızartılmış Salyangoz

Girit’in meşhur yemekleri arasında belki de bize en yabancı gelecek olan yemek kızartılmış salyangoz diyebiliriz. Salyangoz önce una batırılarak sıcak yağda kızartılır. Sonra şarap veya sirke içinde servis edilir.

Kaltsounia

Kaltsounia Girit’e özgü bir peynirli tart. Buraya özgü bir hamur ve değişik beyaz peynirlerle de yapılır. Tercihinize göre üzere bal dökülerek de servis edilebiliyor.

Gamapilafo

Gamapilafo Girit düğünlerinde ve tavernalarında dağıtılan bir yemek çeşididir. Dana veya kuzu etinin suyu ile pişirilir.

Zeytinli Ahtapot

Girit’in meşhur yemekleri arasında zeytin ve deniz ürünlerinin birleşmiş hallerine örnek vermezsek elbette olmaz. Ahtapot ince dilimlenmiş zeytin parçalarıyla lezzetlendirilir. Üzerine bol zeytinyağı ve limon gezdirilerek servis edilir. Deniz ürünlerini ve zeytini sevenler Girit’e gitmişken mutlaka denemeli.

Papaz Yahnisi

Papaz yahnisi savaş dönemlerinde Girit askerlerinin icat ettiği bir yemek olarak Girit’ e özgü lezzetler arasında yer alıyor. Yunan askerleri savaş durumunda aç kalmamak için yağmurun ortaya çıkardığı salyangozları yemeye başlıyor ve daha sonrasında Yunan halkı bunu uyarlayarak meşhur papaz yemeği yahnisini elde ediyor. Salyangozlar tereyağında pişirildikten sonra maydanoz ile süslenerek servis edilir.

Tavşan Yahnisi

Tavşan yahnisinin tarihi de yine Yunanistan’ın savaş yıllarına dayanıyor. Askerlerin açlıktan tavşanları yemeye başlaması sonrasında tavşan yahnisi buranın en ünlü yemekleri arasına girmeyi başarmış. Şimdiler de tavşan yahnisinde Girit Adası’nda defne yaprağı ve portakal kabuğu ile marine ediliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal