Girişimcilere 1.5 Milyon TL Destek! Faiz ve Komisyon Yok, Başvuru Şartları Belli Oldu

Türkiye’de girişimcilere müjde! KOSGEB’in İş Geliştirme Desteği Programı kapsamında girişimcilere 1.5 milyon TL’ye kadar destek sağlanıyor. Üstelik faiz ve komisyon olmaksızın. İşte detaylar ve başvuru şartları...

05.08.2024-11:24 - (Son Güncelleme: 05.08.2024-11:24) Girişimcilere 1.5 Milyon TL Destek! Faiz ve Komisyon Yok, Başvuru Şartları Belli Oldu

İş Geliştirme Desteği kapsamında girişimcilere sağlanan 1.5 milyon TL’lik üst limit, genç, kadın, engelli, gazi veya şehit yakını girişimciler için 150 bin TL ek katkı ile artırılabiliyor. Bu özel gruplar, destekten daha fazla faydalanma imkanı buluyor.

Öncelikli Sektörler ve Destek Amaçları

Türkiye’nin stratejik öncelikleri doğrultusunda belirlenen sektörlerde faaliyet gösteren yeni kurulan işletmeleri desteklemeyi hedefleyen KOSGEB, bu işletmelerin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla desteğini sürdürüyor. Girişimcilerin projeleriyle kendilerini göstermelerini ve işletmelerin sürdürülebilirliğini sağlamayı amaçlayan Girişimci Destek Programı İş Geliştirme Desteği, 2024 yılı 2. Çağrı başvuruları ile yeniden gündemde.

Başvuru ve Destek Detayları

1 Ağustos’ta başlayan başvurular, 30 Ağustos’a kadar devam edecek. Destek oranı %80 olarak belirlenmiş olup, geri ödemeli destek kapsamında girişimcilere 1.5 milyon TL’ye kadar finansman sağlanacak. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya şehit yakını olması durumunda destek üst limiti 150 bin TL daha artırılıyor.

Destek Kapsamındaki Harcamalar

Bu destek programı, işletmelerin personel giderleri, makine-teçhizat ve kalıp giderleri, yazılım giderleri, eğitim, danışmanlık, belgelendirme, test ve analiz, pazarlama, tasarım ve sınai mülkiyet hakları gibi çeşitli alanlarda harcama yapmalarına olanak tanıyor.

Desteklenecek Sektörler

NACE Rev. 2'ye göre "İmalat, telekomünikasyon, bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler, bilgi hizmet faaliyetleri, bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri" sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeler, bu iş geliştirme desteğinden yararlanabiliyor.

Geri Ödeme ve Ek Şartlar

Geri ödemeli destekler için herhangi bir faiz ve komisyon uygulanmayacak olup, işletmelerin geri ödemeleri 36 aylık program süresi sonunda başlayacak. Destek programı süresince girişimcinin ortaklık payı %50’nin altına düşmemeli ve işletmenin, kuruluş tarihinden itibaren bir yıl içerisinde desteğe başvuru yapması gerekiyor. Daha önce girişimcilik desteklerinden yararlanan girişimciler, bu programdan yeniden yararlanamayacak.

İş Kurma Desteği

Kuruluş desteği gerçek kişi işletmelerine 10 bin TL, sermaye şirketi işletmelerine ise 20 bin TL olarak uygulanıyor. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda kuruluş desteğine 10 bin TL ilave ediliyor. Bu destek kapsamında, işletmenin vergi mükellefiyetinin devam etmesi şartıyla, personelin tahakkuk eden prim gün sayılarının toplamı 360 ve üzeri olduğu her bir dönem için 1 aylık brüt asgari ücretin işverene toplam maliyet tutarı kadar destek sağlanıyor. Yüzde 100 geri ödemesiz bu destek 36 ay sürüyor.

Destek Tutarı ve Başvuru Koşulları

Destek tutarı 1.5 milyon TL olarak belirlenirken, girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda destek üst limitine 150 bin TL ilave ediliyor. Girişimcinin başvuruda bulunduğu işletmedeki kurucu ortak payı en az %50 olmalı ve bu oran destek programı süresince korunmalı.

Son Başvuru Tarihi

Başvurular 30 Ağustos’ta sona erecek. Girişimciler, KOSGEB’in internet sitesi üzerinden başvurularını yapabilir ve destek programından faydalanabilirler.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal