Batı'nın Afrika'ya giriş noktalarından biri olan ve uzun süre sömürge altında kalan Gine Bissau, Afrika'nın en küçük ülkelerinden birisidir. Batı Afrika'nın kıyı şeridinde yer alan ve eşsiz doğasıyla büyüleyen Gine Bissau, dini, ekonomisi, nüfusu, doğal güzellikleriyle eşsiz bir ülkedir.
Tarih sahnesinde uzun süre medeni bir yerleşim alanı kurulmayan bu topraklarda ilk yerleşim 13. yüzyıl sonlarında kuruldu. 1537-1867 yılları arasında Kaabu Krallığı bu topraklarda hüküm sürer. İlk Avrupalıların gelişi 1446lı yıllara dayanır. Portekizli tüccarlar, bu bölgeleri yer edinir. 19. yüzyıl sonuna adar Gine Bissau'nun iç kısımları keşfedilmez. Burada köle ticari yapılmaya başlanmıştır. Yeşilbrun Adaları bölgesinden Gine Bissau bölgesini 1879 yılına kadar yönetir. Aynı yıl, bölge Portekiz Ginesi adını alır. Amilcar Lopez Cabral önderliğinde 19 Eylül 1956 tarihinde kurulan PAIGC, bağımsızlık savaşı vermiştir.
İlk olarak 1956 yılında Gine ve Yeşil Burun'un Bağımsızlığı İçin Afrika Partisi tarafından Portekiz Gine'sinde mücadele başlar. Gerilla saldırıları yerine kendi askeri gücünü genişletir ve Küba, Çin, Sovyet Birliği ve sol yanlısı Afrika ülkelerinden silahlar alır. Hava saldırılarından korunmak için uçaksavarları bile vardır. 1973 yılında Gine'nin büyük bir kısmını kontrol altına alırlar. Önder Cabral Ocak 1973 yılında suikasta uğrar. 24 Eylül 1973 tarihinde bağımsızlık kazanılır. Gine Bissau'yu tanıyan ilk ülke Romanya olmuştur.
Senegal ve Gine, Gine Bissau'nun komşularıdır. Gine Bissau'nun batısında Atlantik Okyanusu bulunmaktadır. En küçük ülkelerden biridir. Alçak ovalara sahiptir. Bol bol su ormanı bulunmaktadır. Doğu kısmı daha çok savana iklimine sahiptir. Muson yağmurlarına benzer yağmurlu döneminin yanında Sahara Çölü'nden esen rüzgarla birlikte kurak bir dönem de yaşarlar. Çölleşme, ormansızlaştırma, fazla balıkçılık Gine Bissau coğrafyasını kötü etkilemektedir.
Gine Bissau yaban hayatında aslan, leopar, Afrika yaban köpeği, karakulak, serval, çakal, sırtlan, şempanze, yaban domuzu en bilinen hayvan türleridir.
Ülkenin yüzde 50'si İslam dinine mensuptur. Yerel dinlere inananların oranı yüzde 40'tır. Diğer kısım Hristiyanlığa inanmaktadır.
Ülkenin başkenti Bissau'dur. 400 bine yakın nüfusu bulunmaktadır. Yer fıstığı, palmiye yağı ve kauçuk en önemli ekonomik faaliyetlerdendir.