Gıda yardımları sayesinde ailelerine yetecek kadar para kazanamayan kişiler aileleri için gerekli olan besin ihtiyacını karşılayabilmektedir. Ülkemizde sosyal devlet anlayışı ile beraber konu ile ilgili resmi kurum ve kuruluşlardan pek çok yardım yapılmaktadır. Bunun yanı sıra ise özel kuruluşlarda bu yardımları yapmaktadırlar. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları da ihtiyaç sahibi olan kişilere yardım vermektedir.
Ülkemizde pekçok kurum ve kuruluş bu tarz yardımları yapmaktadır. Özellikle pandemi sürecinde işsiz kalmış olanlar veya işleri düşmüş ve bundan dolayı da geliri azalmış kişiler için yardımlar sağlanmaktadır. Bu yardım için kuruluşlar ise; -Vakıflar Genel Müdürlüğü Gıda Yardımı
-Belediyeler tarafından yapılan gıda ve erzak yardımı
-Kızılay gıda yardımı
-Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan gıda yardımı
Bunların yanı sıra ise pekçok dernek de gıda yardımı yapmaktadır. Bunlara örnek verecek olursak, Deniz Feneri, İHH Vakfı, SANKO, Merhamet Derneği, Taha Derneği gibi birçok dernek sayılabilir.
Gıda yardımı bşavurusunu yapmadan önce bunun hangi kurum veya kuruluş olacağını belirlemek gerekmektedir. Bunun ardından ise o kurum için belirlenmiş olan başvuru adımları izlenir.
Bu kurum tarafındna sunulan yardımdan faydalanmak amacıyla başvuru yapmak isteyen kişiler ikametgahlarının bulunduğu bölgedeki Bölge Müdürlüğüne gitmelidirler. İhtiyaç sahipleri; kuru gıda yardım başvuru formu doldurarak, gıda yardımına başvurabilirler.
Müdürlüğü gitmeden Vakıflar Genel Müdürlüğü Aşevi ve Kuru Gıda Hizmeti Başvuru Formu’nu doldurduktan sonra bu formu bağlı oldukları Bölge Müdürlüğüne e-mail olarak göndererek de başvuru yapabilirler. Başvuru formunu ise https://www.vgm.gov.tr/ resmi web sitesi üzerinden indirebilmektesiniz.
Gıda yardımı ve erzak yardımı için ilgili kişilerin bağlı oldukları belediyeye gitmek suretiyle orada sosyal yardım başvuru formunu doldurmaları gerekmektedir. Oraya gitmeden e-devlet üzerinden de başvuru yapma şansına sahipsiniz. E-devlet üzerinden giriş yapılmasının ardından "sosyal yardım türleri"nden "gıda ve erzak yardımı" alanını işaretlereyerek buradan kuru gıda ve erzak yardımı başvurusunu tamamlarlar.
Bu yardımdan faydalanmak isteyen kişiler ikametgahlarının bulunduğu bölgedeki SYDV giderek sosyal yardım başvuru formu içerisinde ‘Erzak ve Gıda Yardımı’ alanını seçerek başvuru işlemlerini yapabilirler.
Kızılay sosyal yardım alanında önde gelen kuruluşlardan birisidir. Bu kurumdan yardım almak için Kızılay’a ait olan resmi internet sitesi üzerinden, Kızılay’ın 81 il ve 900 ilçesindeki temsilciliklerinden gerçekleştirme şansına sahipsiniz. Bunun için ön başvuru yapmak amacıyla 168'i arayabilirsiniz. Bunların yanı sıra belirtmek gerekir ki Kızılay sosyal medya hesapları üzerinden yapılan başvuruları da kabul etmektedir.
SANKO; Sani Konukoğlu Vakfı bir çok alanda sosyal yardımlar yapmaktadır. Gıda ve erzak başvurularını yapmak için vakfın kendi internet adresini kullanabilirsiniz.
Yapılan başvuruların ardından ilgili kurum ve kuruluşlar gerekli kişiler hakkında araştırmalar yaparak başvuranların yardıma gerçekten ihtiyaçları olup olmadığını tespit ederek yardım yapma kararı almaktadırlar.
Gıda ve erzak yardımı için başvurunun yoğun olduğu bir bölgedeyseniz başvuru sonuçlanması normale göre daha uzun zaman alabilir. Yardım sonuçlarının sorgulanması için ise kişiler belediyenin telefon numarasını arayabilir veya bizzat giderek sorabilirler. E-devlet üzerinden de https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 adresinden gerekli sorgulamayı yapmak imkanına sahipler
Bunların yanı sıra başvuru yapan kişiler ALO153 Beyaz Masa hattı üzerinden sonuçları ile ilgili bilgi edinebilirler.
Başvuru incelemelerinin ardından vakıf yardım yapacağı kişilere SMS göndermektedir. Eğer sonucunuzu öğrenmek istiyorsanız bölgenizdeki müdürlüğe giderek veya telefon ile arayarak ulaşabilirsiniz.
Başvurunuzun sonucunu yine kuruma giderek veya telefonla sorarak ulaşabilirsiniz. Bunların yanı sıra ise ; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na ait olan ALO 183 Sosyal Destek Hattı aracılığıyla da sonuçlarınıza ulaşabilirsiniz.
Başvurunuzu yaptığınız şubeyi arayabilir veya internet sitesi üzerinden sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Sürecin yoğunluk ile uzayabilme ihtimalini de unutmayarak sonuçlanma süreci genel olarak 3 veya 4 hafta olarak sürmektedir.
Belediye veya vakfa göre değişiklik gösteren bir süre olsa da ortalama olarak bir aileye yardın 3 veya 4 ayda bir olarak yapılmaktadır. Bu süreler haricinde ise yine bayramlardan önce ekstra yardımlar yapılmaktadır.
Erzak ve gıda kolisi teslimlerinin yanı sıra bazı kurumlar yardım parası vermektedir. Bayramlardan önce genellikle bu ücretler hesaplara yatırılır.
2022 yılı için Kızılay tarafından vatandaşlara 120 TL gıda yardım parası verilmekle birlikte belediyeler tarafından dağıtılan gıda yardım parası; 200 TL-500 TL arasındadır diyebiliriz. Dağıtılan para miktarını ailedeki kişi sayısı ve muhtaçlık durumu belirlemektedir.
Başvuru esnasında başvuru formunun doldurulması gerekmektedir. Bu başvuru formları ile beraber vatandaşlar hangi alanda yardım almak istediklerini de seçmektedir. Çünkü birçok alanda yardım yapılmaktadır. Örneğin; ıda yardımı dışında kömür yardımı, yeni doğan bebek paketi yardımı, giysi yardımı vb. Başvuru formu olarak ayrı ayrı değil tek bir başvuru formu vardır. Gıda yardımı için ayrı bir form bulunmamaktadır. Formda bilgilerin doldurulmasının ardından başvuru yapılan kuruluş gerekli araştırmayı başlatır. Akabinde ise yardımı yapacakları kişileri belirlemektedirler.
Yardım öncesinde ise kişilerin evine bir inceleme komisyonu yollayıp, gıda ve erzak yardımına ya da diğer yardımlara ihtiyaçlarının olup olmadığına dair inceleme komisyonundan bir rapor hazırlamasını talep edilmektedir. Hazırlanan rapor eşliğinde öncelikli olarak yardım edecekleri işsiz, muhtaç, dar gelirli ve yoksul kişilere yönelik bir liste hazırlanmaktadır.
Vakıflar Genel Müdürlüğü Gıda Yardımına başvurmayı düşünen kişilerin ise Vakıflar Genel Müdürlüğü AŞEVİ ve Kuru Gıda Hizmeti Başvuru Formu’nu eksiksiz bir şekilde doldurduktan sonra Bölge müdürlüklerine bizzat giderek ya da e-mail yoluyla teslim etmeleri gerekiyor. Forma erişmek için ise Vakıflar Genel Müdürlüğü resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Belediyelerin yardım masası numarası olan Alo 153, kaymakamlık ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına bizzat gidebilir yada ALO 144 yardım hattını aracılığıyla ulaşma imkanı sağlayabilirsiniz. Erzak ve gıda yardımı için gerekli belgeler
-TC kimlik no ya da nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
-Başvuru formu
-Sağlık belgesi
-İkametgah belgesi
-Başvuru sahibi kirada oturuyorsa kira sözleşmesi
-Muhtarlıktan alınması gereken fakirlik belgesi
-Başvuru sahibi çalışmıyorsa SGK’dan alınması gereken ve çalışmadığını gösteren belge
-Engelliler için tam teşekküllü bir hastaneden alınması gereken sağlık kurulu raporu
-Kronik hastalar için hastaneden alınması gereken sağlık kurulu raporu
-Gelir belgesi
-Maaş bordrosu
-Aile üyelerine ait vukuatlı nüfus kayıt örneği
**Talep edilen belgeler; başvuru sahibinin özel durumuna göre de değişebiliyor. Bu durumlara örnek vermek gerekirse eşi cezaevine girmiş, vefat etmiş ya da eşinden ayrılmış dul kadınlardan vefat eden eşlerine dair ölüm belgesi talep ediliyor. Doğal afet durumlarında ise mutlaka bilir kişi raporu istenmekte.
Yoksul ve muhtaç kişilere yönelik oluşturulan bu yardım için hane halkı kişi başı aylık ortalama net geliri; asgari ücretin 1/3’ünün altında olan kişiler yani dar gelirli ve yoksullar yardıma muhtaç olan aileler olarak tanımlanmaktadır. İşsizler ise öncelikli olarak yardımdan faydalanmaktadır. Yararlanabilecek kişiler ise; -Dar gelirli ve yoksullar
-Muhtaç ve işsizler
-Engelliler
-Çalışmasına engel bir hastalığı olan kronik hastalar
-Kimsesiz ve gelirsiz yaşlılar
-Muhtaç ve yoksul asker, şehit ve gazi yakınları
-Afetzedeler
-İşsiz ve gelirsiz dul kadınlar ve çocukları
-Düşkünler ve kimsesizler
**Pandemi dolayısıyla işini kapatmak zorunda kalan esnaflar ve işyerinden çıkarılanlar ise Covid19 Gıda ve Erzak Destek Paketi alabilmektedirler.
Bu koliler içerisinde temel gıdalar bulunmaktadır. Bu gıdaları sayacak olursak; çay, ayçiçeği yağı, un, tuz, şeker, bulgur, nohut, makarna, gofret, helva, salça, bisküvi, mercimek vs. Bunların yanı sıra zeytin, peynir tarzında kahvaltı ürünleri de bulunmaktadır.
Bu durum başvuru yapan kişinin talebinin kabul edilmediği anlamına gelmektedir. Bu durumda başvuru sonucunuz olumsuzdur.
Bu durum ise başvuru sonucunun olumlu olduğu anlama gelmektedir. Bunun akabinde ise kısa zaman içinde başvuru sahibinin ikametgahına erzak kolisi ulaşır.