Gıda İsrafını Önlemek İçin Meyve ile Sebzeleri Ayrı Saklama Önerisi

Tarım ve Orman Bakanlığı liderliğinde yapılan Gıdanı Koru Kampanyası kapsamında tüketicilerin gıda israfı hususunda bilinçlendirilecek.

30.05.2020-17:22 - (Son Güncelleme: 30.05.2020-17:19) Gıda İsrafını Önlemek İçin Meyve ile Sebzeleri Ayrı Saklama Önerisi
Tarım ve Orman Bakanlığı liderliğinde yapılan Gıdanı Koru Kampanyası kapsamında tüketicilerin gıda israfı hususunda bilinçlendirilecek.

Gıda israfının önüne geçilmesi için ürünlerin doğru bir şekilde korunması önem taşırken, etilen gazı salgılayan elma, üzüm, kayısı, şeftali, kavun, nektar, incir benzeri meyvelerin, bu gazdan etkilenen armut, muz, erik, lahana, domates, havuç, salatalık ve taze fasulyeden ayrı yerlerde muhafaza edilmesi gerekiyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ortalığılya yürütülen Gıdanı Koru Kampanyası kapsamında vatandaşın da gıda israfıyla ilgili farkındalığının oluşturulması sağlanacak.

Konu olan kampanya belgelerinde tüketicilerle ilgili tavsiyelerde yer aldı. Daha fazlası daha ucuz diye veya yanında bedava ürün hediye diye ya da ihtiyaçla doğrudan alakası olmayan sebeplerden plansız alışveriş yapılmamak gerekiyor. Bu sebeple alışverişe çıkmadan önce liste hazırlanması ve ihtiyaç kadar alınması oldukça önemli.

Soğuk alanda muhafaza edilmesi gereken gıdaların, buzdolabı dışında duracakları süreyi kısa tutmak için alışverişin en sonunda alınması tavsiye edilirken gıda etiketlerinin dikkatlice bakılması ve ürünlerin etikette yer alan şartlarda saklanması önerildi.

İsrafın önüne geçilmesi için gıdaların doğru şartlarda korunmasının önemli olduğunun altı çizilen vurgulanan dokümanlardaki tavsiyelerin bazıları şu şekilde:

"Mikroorganizmaların çoğalmasını yavaşlatmak, daha uzun süre taze ve güvenilir tutmak için bazı gıdalar buzdolabında saklanmalı. Çiğ et, tavuk ve balıklar kısa süre içinde tüketilmeyecekse -18 derecede dondurulmalı.

Pirinç, un ve bulgur serin, kuru ve karanlık ortamlarda muhafaza edilmeli. Patates, sarımsak, kuru soğan, yer elması ve bal kabağı gibi kök sebzeler buzdolabına konmamalı. Bu sebze ve meyveler delikli kaplarda, direkt güneş ışığına maruz bırakmadan serin bir ortamda saklanmalı.

Elma, kayısı, üzüm, şeftali, nektar, kavun, incir gibi bazı meyveler olgunlaşma hormonu olarak bilinen etilen gazı salgıladığından, muz, armut, erik, domates, lahana, havuç, salatalık, taze fasulye gibi sebze ve meyveler bu gazdan etkilenerek daha hızlı çürüyebiliyor. Dolayısıyla bu iki gruptaki ürünler birlikte muhafaza edilmemeli.

Buzdolabında gıda saklarken, 'ilk giren ilk çıkar' kuralı uygulanmalı, ilk alınan ürün önce tüketilmeli. Çiğ ürünler, pişmiş yemeklerin ve hazır yemeklerin altında ayrı bir rafa konmalı.

Kiler veya dolapları da hava giriş çıkışı olduğundan ve rutubet olmadığından emin olunmalı.

Gıdalar yerden ve eğer mümkünse duvardan 15 santimetre uzaklıkta depolanmalı. Gıdalar, su veya haşerelerin zarar veremeyeceği şekilde sağlam ve dayanıklı kaplarda saklanmalı."

HIZLI SOĞUTULMALI

Yemeği soğutmak ne kadar vakit alırsa, yemekteki mikroorganizma sayısının da o kadar fazla artacağı belirtilirken mikroorganizmaların artmasının önüne geçmek için yemeklerin hızlıca soğutulması tavsiye edildi. Tüketicilere "hızlı soğutma için büyük miktardaki yemekler daha küçük porsiyonlara ve küçük kaplara bölünmeli. 2 saatten fazla oda sıcaklığında beklemiş olan yemekler tüketilmemeli." önerisi yapılarak şu ifadeler kullanıldı:

"Artan gıdalar mutlaka iki gün içinde kullanılmalı. Isıtılmış ancak tüketilmeyen yemekler tekrar muhafaza edilmemeli. Buzdolabında muhafaza edilen artan yemekler tekrar tüketilmeden önce hızlı şekilde pişirme sıcaklığına kadar ısıtılmalı. Çorba gibi sıvı yemekler kaynayana kadar ısıtılmamalı." .

Daha öncesinde paketlenmiş gıdaların genelinin "son tüketim tarihi" veya "tavsiye edilen tüketim tarihi" olunduğu anımsatılarak, "Bazı gıdalar, son tüketim tarihinden sonra bile bozulmamış görünebiliyor ama bu o gıdayı tüketmenin güvenli olduğu anlamına gelmez. Gözle fark edilemeyen mikroorganizmalar bulunabilir. Bu sebeple son tüketim tarihi geçmiş gıdalar asla tüketilmemeli." uyarısı yapıldı.
YORUM YAZ..
Modal