Gıda alerjisinde çoğunlukla tepki gösterilen madde proteindir ve bu durum savunma sistemini aktifleştirir.
GIDA ALERJİSİ EN ÇOK HANGİ BESİNLERE KARŞI ORTAYA ÇIKAR?
Gıda alerjisi nedeniyle kişinin savunma sistemi antikor üretir. Bu antikor IgE çeşidindedir. Bu besin tekrar yendiğinde üretilen antikor histamin kimyasalı yeniden ortaya çıkar. Söz konusu kimyasal ise belirli bir gıda proteinine aşırı duyarlılık meydana getirir.
Gıda alerjisi genellikle süt, soya ürünleri, buğday, badem, yumurta, ceviz, çilek gibi besinlere karşı oluşur.
Gıda alerjisinin gıda intoleransından farkı; alerjinin bağışıklık sistemi intoleransın ise sindirim sistemi ile ilgili olmasıdır. İntoleransta ilk defa bir gıdayı tükettiğinizde bile o gıdaya karşı vücudunuz tepki gösterebilir. Burada önemli olan gıdanın miktarıdır. Düşük miktarlarda pek sorun çıkmaz ancak yüksek miktarda ilgili gıdadan tüketirseniz mide kasılmaları, ağrısı, bulantı, kusma, gaz, halsizlik, yorgunluk, ishal, sinirlilik, baş ağrısı vb. meydana gelebilir.
GIDA ALERJİSİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Gıda alerjisi besini ilk tükettiğinizde ortaya çıkmaz. Alerji olup olmadığınızı anlamak için gıdayı tekrar yemeniz gerekir. Besin alerjisi kişiden kişiye farklılık gösterir. Hafif alerjik reaksiyonlar olabileceği gibi çok şiddetli sorunlar da ortaya çıkabilir.
Gıda alerjisinin belirtileri şunlardır:
- Kusma, bulantı
- Mide ağrısı
- Ciltte kurdeşen, kaşıntı ya da döküntü
- Nefes darlığı
- Aniden gelen fenalık hissi
- Göğüste ağrı
- Baş dönmesi ve tansiyon düşmesi
- Bayılma
- Anaflaktik şok
Bir besin tükettikten sonra bu belirtiler ortaya çıkıyorsa büyük ihtimalle gıda alerjiniz olabilir.
GIDA ALERJİSİ NASIL TESPİT EDİLİR?
Gıda alerjisi tanısı için IgE antikorları ölçülür. Antikor seviyesine bakılarak bir gıdaya alerjiniz olup olmadığı tespit edilir. Antikorlar alerjik maddeye karşı üretildiği için bu yöntemle gıda alerjisi testi gerçekleştirilir. Deri ve kan yoluyla alerji testleri yapılabilir ayrıca bazı solunum testleri de alerjik reaksiyonları ölçer. Bu testlerde besinlere özgü tepkiler tespit edilir.
Besin kitleri deriye uygulandığında kaşıntı, yanma, kızarıklık vb. belirtilerin olup olmadığına bakılır. Bir uzman bu testlerin sonuçlarını detaylı olarak incelemelidir.
GIDA ALERJİSİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Gıda alerjisini tedavi etmek için beslenme sisteminizden alerjik maddeyi çıkartmalısınız. Ne kadar dikkat etseniz de farkında olmadan özellikle dışarıda yemek yerken alerjik maddeyi farkında olmadan tüketebilirsiniz. Antihistamik ilaçlar daha çok hafif gıda alerjileri için tercih edilir. Özellikle kaşıntı için iyi bir çözümdür. Şiddetli bir gıda alerjiniz varsa acil servise gitmelisiniz. Doktorlar duruma göre müdahale edip, bir tedavi yolu uygularlar. Epinefrin enjeksiyonu ciddi vakalarda kullanılır. Diyetinizden alerjik reaksiyon gösterdiğiniz gıdayı çıkın ve mümkün olduğunca bu ürünü tüketmemek için dikkatli olun.