Gerilim Pasifik Okyanusu’na sıçradı: Sahil güvenlik gemileri sınır ihlali yaptı

Pasifik Okyanusu’nda Çin ile Japonya arasında yeni bir gerilim yaşandı. Çin sahil güvenlik gemileri, Japon kara sularını ihlal ederek 42 saat bölgede seyretti. İşte detaylar…

04.07.2024-10:09 - (Son Güncelleme: 04.07.2024-10:35) Gerilim Pasifik Okyanusu’na sıçradı: Sahil güvenlik gemileri sınır ihlali yaptı

Çin ile Japonya arasındaki gerilim Pasifik’e taşındı. Çin'e ait sahil güvenlik gemilerinin, Doğu Çin Denizi'ndeki tartışmalı Senkaku Takımadaları çevresinde Japon ulusal kara sularını ihlal ettiği bildirildi.

Çin ile Japonya arasında gerilim

AA’da yer alan habere göre; Okinawa eyaletinin Naha ilçesindeki 11. Bölge Sahil Güvenlik Karargahı tarafından yapılan açıklamaya göre, Çin'e ait üç sahil güvenlik gemisi Japon kara sularına girdi. Bu gemiler, Uotsuri ve Minami-kojima adaları çevresinde dolaşarak 42 saat boyunca bölgede kaldı. Çin gemileri, bu süre zarfında adalar etrafında avlanan Japon balıkçı teknelerine yaklaştı.

Gerilim Pasifik Okyanusu’na sıçradı: Sahil güvenlik gemileri sınır ihlali yaptı

Japonya Sahil Güvenliği'nin uyarıları sonrası Çin gemileri bölgeden ayrıldı. Bu olay, 2024 yılı içerisinde Çin gemilerinin Senkaku Takımadaları bölgesindeki 24. ihlali olarak kaydedildi.

Adalar tansiyonu artırıyor

Senkaku (Japonya) veya Diaoyü (Çin) olarak adlandırılan takımadalar, Doğu Çin Denizi'nde yer alıyor ve 5 ada ile 3 kayalıktan oluşuyor. Bölgenin mülkiyeti Japonya'ya ait olmakla birlikte, Çin bu adalar üzerinde hak iddia ediyor. Üzerinde yerleşim bulunmayan bu adalar, uzun süredir egemenlik tartışmalarına neden oluyor.

Yaren Eryılmaz
yareneryilmaz@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal