Gerilim artıyor: Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama geldi

Abhazya'nın Karadeniz kıyısında Rus donanması için kalıcı yeni bir üs kurması kararına Gürcistan'dan sert tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı’ndan "Abhazya'nın, Rusya'nın başlattığı entegrasyon süreçlerine dahil edilmesi yönündeki açıklamalarından endişe duyuyoruz." açıklaması geldi

05.10.2023-15:58 - (Son Güncelleme: 05.10.2023-15:58) Gerilim artıyor: Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama geldi

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, Abhazya'nın Karadeniz kıyısında Rus donanması için kalıcı yeni bir üs kurması kararına tepki gösterdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, kararın Gürcistan'ın egemenliği ve toprak bütünlüğüne yönelik açık bir ihlal olduğu belirtildi. Açıklamada, "Bu karar, Abhazya'daki Rus işgali ve bölgenin statüsünü değiştirmeye yönelik girişimlerin devam ettiğini gösteriyor" denildi.

Bölgede sular ısınıyor

Abhazya Parlamentosu, 2 Ekim'de Rus donanması için Gudauta şehri yakınlarında yeni bir üs kurulması kararı almıştı. Karar, Abhazya'nın tek taraflı bağımsızlığını tanıyan Rusya tarafından memnuniyetle karşılanmıştı.

Gürcistan, 2008'deki Güney Osetya Savaşı'ndan sonra Abhazya ve Güney Osetya'nın kontrolünü kaybetti. Rusya, Abhazya ve Güney Osetya'yı bağımsız devletler olarak tanıdı ve bu bölgelerde askeri üsler kurdu.

Gürcistan, Abhazya ve Güney Osetya'nın yeniden kontrolünü ele geçirmeyi hedefliyor. Ancak bu konuda Rusya'nın desteğini alan Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlığını tanıyan ülke sayısı sınırlı.


Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal