Gençler Kalp Krizi Riski Taşıyor mu?

Uzmanlar, kalp krizinin genç bireylerde daha tehlikeli sonuçlar doğurduğunu söylüyor. Yaşlılarda ana damar tıkanınca yan damarların devreye girdiğini ancak gençlerde yan damarlar gelişimini tamamlamadığı için kalp krizinin öldürücü olduğu belirtiliyor.

04.05.2019-18:47 - (Son Güncelleme: 04.05.2019-18:37)

Kalp krizinin sadece yaşlı bireylerde görülmediğini artık biliyoruz. Gençler hatta çocuklar dahi kalp krizinden ölebiliyor. Peki gençler ne kadar risk altında? Gençlerde kalp krizi görülme olasılığı nedir? Gelin birlikte inceleyelim.

SİGARA TEK BAŞINA ÖLÜMCÜL

Gençlerde sigara kullanımı tek başına bile kalp krizi riski oluşturmaktadır diyen Uzm. Dr. Aykut Demirkıran: “Kalp krizi geçiren gençlerin tamamına yakınında başka hiçbir sebep olmasa bile sigara kullanımı ortaya çıkmaktadır. Sigaranın yanı sıra kalıtımsal olarak ortaya çıkan yüksek kolesterol oranı, tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı, şişmanlık, hareketsiz yaşam ve stres de gençler için kalp krizi riskini yükseltiyor. Aktif sigara içicisiyseniz sigara içmeyene göre 3 kat, pasif sigara içicisiyseniz 2 kat kalp krizine yakalanma riskiniz mevcut” dedi.

KALP KRİZİ GENÇLERDE DAHA ÖLÜMCÜL

Uzm. Dr. Aykut Demirkıran, “İnsanda yaş ilerledikçe kalpte kollateral adı verdiğimiz köprü damarlar oluşmaktadır, bu damarlar kalbe kan taşıyan damarların tahrip olan bölümlerinde takviye görevi görür. Kalp krizi geçirildiğinde hangi damarlar tıkanırsa ,köprü damarlar o bölgeye kan taşır. Bu damarlar sayesinde yaşlı insanlarda ölüm oranı gençlere göre daha azalır. Ancak krize neden olan tıkanma ana damarlarda oluşmuşsa köprü damarlar yeterli gelmeyip, ölüm ortaya cıkabilir. Genç yaşlarda ise kalpte henüz köprü damarlar oluşmadığı icin kalp krizi daha ölümcüldür. Kalp krizi olduğu zaman 60 yaşındaki bir insan hastaneye yetiştirilebilirken, genç bir kişi hastaneye ulaştırılamadan hayatını kaybedebilir. Çünkü yaşlıları hayatta bırakan, kalbi krize hazırlayan köprü damarlarının henüz gençlerde oluşmamasıdır” şeklinde konuştu.

 

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal