Gelişmeleri Kaçırma Korkusu (Fear of Missing Out)

Gitmediğiniz veya gidemediğiniz bir etkinlik olduğunda, gelişmelerden geri kaldığınızı mı hissediyorsunuz? Gündemde olup bitene yetişemediğinizde merak duygusu içinizi sarıyorsa, gün içinde sosyal medyanızı sıkça güncelleme ihtiyacı duyuyorsanız gelişmeleri kaçırma korkusu olan FoMO olabilirsiniz.

14.10.2020-15:41 - (Son Güncelleme: 14.10.2020-15:37) Gelişmeleri Kaçırma Korkusu (Fear of Missing Out)

FoMO (Fear of Missing Out)  olarak bilinen ve Türkçe karşılığı Gelişmeleri Kaçırma Korkusu olan sosyal anksiyete çeşidi, kişinin belirli durumlardan uzak kaldığında eğlenceleri kaçırdığından kaygılanmasıdır. Bu anksiyete çeişidi günümüzde yapılan çalışmalarla oldukça önemli bir nokta haline gelmiştir. Sosyal medya kullanımının son yıllarda artması, bu kaygıyı daha da artırıcı yönde etkiye sebep olmuştur. Son trendleri, güncellemeleri ve gelişmeleri yakalama arzusu, yeni olanın cazibesi, kişilere sayfayı yenileme hissi veriyor ve zaman içinde bu davranış alışkanlık haline gelerek, sosyal kaygıya zemin hazırlayabiliyor. Facebook, Twitter gibi teknoloji araçları sosyal interaksiyon ve yeterli oranda sosyal bağlanmayı vaad ediyor (Ellison, Steinfield & Lampe, 2007).

Özellikle gençlerde daha çok görülen sosyal medya kullanılamadığı zamanlarda ortaya çıkan bir kaygı olarak tanımlanan Gelişmeleri Kaçırma Korkusunun araştırmalarda, kişileri negatif yönde etkilediği bulunmuştur (Metin, Pehlivan & Tarhan, 2017). 

SÜREKLİ SOSYAL MEDYADA OLMA İSTEĞİ

Sürekli paylaşım yapma isteği, bir grubu veya kişiyi günde 1 saatin üzerinde sosyal medyada inceleme durumu varsa, kişide Gelişmeleri Kaçırma Korkusu oluştuğundan söz edilebilir. FoMO bir hastalık değildir, bu durumun tanımıdır. 

NASIL BAŞ EDİLİR?

Bu durumun ortaya çıkmasında, kişinin memnuniyetsizliği, mutsuz hissetmesi etki edebilir. Bu durumlarda birey, sosyal medya ve telefon ile daha çok vakit geçirmeye yönelebilmektedir. Problemin ne olduğuna bakmak, çözüm için daha doğru olacaktır.

Faktörlerden bir diğeri ise dikkatin nereye yoğunlaştırıldığıdır. Diğer kişilerin ne yaptıklarından haberdar olma dürtüsü, eğer çok sık yaşanıyorsa, kişilerin kendi hayatıyla ikileme girmesine neden olabilir. Çünkü yapılan paylaşımlar, genelde kişilerin mutlu olduğu paylaşımlardır. Herkesin hayatında iniş çıkışlar olabilir, fakat sosyal medyada kişilerin kendilerini sundukları biçimde o iniş çıkışlara çok yer verilmez. 

Tüm bu durumlar göz önüne alınarak, kişiler sahip oldukları olumlu şeylere yönelir ve elinde olanın değerini bilmeye çalışarak zamanını geçirirse, daha mutlu bir sonuca ulaşır. Odak noktasını değiştiren kişi, son güncellemelerin veya sosyal medyada insanların neler paylaştığının çok da önemli olmadığı kanısına vararak, FoMO’nun varlığı fark eder.

Ayrıca erken önlem almak, farkındalık bilinci oluşturduğu için problemlerin oluşmasına engel olur.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal